Факти за спермата

Оплодителната способност на мъжа намалява с напредване на възрастта. Този процес не засяга толкова количеството на спермата, колкото нейното качество. Когато става въпрос за оплождане качеството е много по-важно от количеството.

Сперматозоидите се образуват в тестисите при температура малко по-ниска от останалата част на тялото.

факти за сперматаВсеки сперматозоид се състои от глава, средна част и опашка. Главата и средната част носят генетичен материал, докато основната функция на опашката е да осигури придвижването на сперматозоида. Когато тези клетки попаднат във влагалището, те започват своя път към маточните тръби, където се прикачат и узряват напълно.

Според последните проучвания сперматозоидите, които са успели да се прикачат, имат способността да намират по-топлите области на женската репродуктивна система, което им помага да намерят яйцеклетката.

Когато мъжът е в добро здраве, същото важи и за неговата сперма. Продукцията на сперма може сериозно да се наруши в резултат на някои заболявания или прекомерен стрес. Това не само намалява оплодителната й способност, но може и да доведе до зачеване на увреден плод.

Пътят на спермата в мъжката полова система започва от тестисите и преминава през семеотводните канали, оттам те достигат до епидидима (орган, в който сперматозоидите се складират и узряват след образуването им). След това сперматозоидите отиват до простатата, смесват се с простатния секрет и се отделят от пениса през уретрата при оргазъм.

Нормално еякулатът е с размерите на 1 чаена лъжица. Количеството зависи от различни фактори като възрастта на мъжа, предишна еякулация, продължителност на възбудата преди еякулация и др.

Независимо от широко разпространеното мнение, че семенната течност е пълна с калории, 1 чаена лъжичка еякулат съдържа между 5 и 7 калории. Освен сперматозоиди еякулатът съдържа още фруктоза, вода, витамин С, цитрусова киселина, ензими, протеин, цинк, фосфати и бикарбонати.

За узряването на един сперматозоид са необходими между 60 и 72 дни. Сперматозоидите се образуват при температура с 4 градуса по Целзий по-ниска от телесната температура. При всяка еякулация се отделят 150-400 милиона сперматозоиди. Средния брой сперматозоиди на милилитър сперма е 50-100 милиона.

На мъжете след 40 се препоръчва да приемат билки или растителни продукти за здравето на простатата и нормална сексуална функция. Такъв продукт е Линопрост. Изцяло растителен, с високо съдържание на Сау палмето.