Хранене на децата в предучилищна и училищна възраст

В  тази възраст стават значителни промени в ръста и интелекта, започва половото съзряване, повишава се интензивността на обменните процеси. Увеличава се двигателната активност, което води до увеличаване разхода на енергия.

Характерна особеност при храненето на децата и юношите е постепенния преход  към храната на възрастните. Постепенно се намалява консумацията на мляко, а се увеличава консумацията на месо, яйца, хляб, тестени изделия, плодове и зеленчуци. Консмацията на мляко намалява с израстването, но не трябва да спада под 450см3. Особено полезни за подрастващите са телешкото, птичето, рибата, черния дроб. Яйцата също трябва да присъстват в менюто им, не само в натурално състояние, но и в състава на кремове, тестени изделия, пюрета, супи и различни основни ястия. Като източник на въглехидрати трябва да се дава превес на плодовете, зеленчуците, пълнозърнестия хляб, меда пред захарните и шоколадовите изделия.

За да не се създават вредни навици към консумация на солени храни, за децата от 3 до 6 години сиренето, маслините и други солени храни се изкисват.

Силните тонизиращ напитки не трябва да се дават на деца от предучилищна възраст. За предпочитане са билковите чайове от липа, мащерка, шипка, мента, а също и мляко с какао. Учениците могат да консумират 2-3дневно чай, но кафето трябва да се избягва.

Лютите подправки /черен пипер, горчица, хрян/ трябва да се избягват при децата от 3 до 6 години, а при учениците могат да се въвеждат постепенно в храненето. Оцет може да се използва за овкусяване. За предпочитане са обаче листните подправки – магданоз, чубрица, джоджен, целина, а за овкусяване – лимонов сок.

Правилният режим на хранене има значение за доброто усвояване на храната, за добрия апетит и здравето на подрастващите. Установено е, че ако интервалите между отделните хранителни приеми е 3 до 4 часа, най-подходящ е четирикратния режим на хранене, като количеството на храната се разпределя както следва: сутрешна закуска 20%, обяд 35%, вечеря 25% и междинна закуска 20%.

За осигуряване на рационално хранене е  необходимо не само осигуряване на среднодневните потребности от енергия и хранителни вещества  за подрастващите от 3 до 17 години, но и храната да бъде разнообразна, поднесена във вид, възбуждащ апетита, в приятна и спокойна обстановка, което е важно за доброто храносмилане.

Вижте още:

Хранене на кърмачета

Особености в храненето на малки деца

7 лесни и практични начина да научим детето на здравословен хранителен режим