Жлъчнокаменна болест (холелитиаза)
При прекомерна употреба на животински мазнини, яйца и след прехранване в жлъчния мехур може да се образуват камъни. Камъните в жлъчния мехур могат да не дават никакви оплаквания. Много по-често обаче те се проявяват под две различни форми:
1.Диспептична форма, изразяваща се с тежест и подуване на корема, най-вече след консумация на тлъсти храни.
2.С периодично настъпваща коликообразна болка в областта на дясното подребрие след употреба на тлъстини, яйца, зеле, пържени храни и др.
Диетичното хранене при жлъчнокаменната болест трябва да отговаря на следните изисквания:
1.Да се избягват храни, богати на холестерол (мозък, яйчен жълтък, животински мазнини, тлъсти меса)
2.Да се избягват всички пържени храни, тлъсти храни и печени ястия.
3.Храната да бъде поднесена топла и в умерено количество.
4.Забранява се употребата на студени напитки и замразени храни.
Забранени храни: яйчен жълтък, мозък, сланина, тлъсти меса и риби, хайвер, майонеза, вътрешности, запържени ястия, зеле, патладжани, спанак, сладолед, студени газирани напитки, алкохол.
Всички храни, които не са изброени са разрешени при тези болни. Зелето също може да се употребява в суров вид като салата; зехтинът и олиото също могат да се взимат в суров вид.
Всички ястия се приготвят само с яйчен белтък.
Вижте още:
Диетично хранене при заболявания на черния дроб, жлъчката, жлъчните пътища