Цветолечение на доктор Бах

1. Agrimony (камшик) - за този, който отрича да има проблеми, омаловажава всеки свой конфликт и живее, като че ли винаги носи маска на веселие.


2. Aspen (трепетлика) - за този, който се страхува, но не знае точно от какво. За този, който изпада в безпокойство без определена причина.


3. Beech (бук)  - за перфекционисти, които вечно намират кусури на всичко, за тези които чувстват скованост ( включително и мускулна).


4. Centaury (червен кантарион) - за тези, които са неспособни да казват “не”, които се страхуват да развият индивидуалността си и живеят в сянката на някой друг.


5. Cerato (зъбна трева) - ако се нуждаете винаги от чуждо одобрение при вземане на решение и ви липсва самоувереност.


6. Cherry plum (дива джанка)  - ако се страхувате да не загубите самоконтрол, да се самонараните и ви измъчват кошмари.


7.Chestnut bud ( пъпка от бял конски кестен) - за тези, които грешат и после повтарят същата грешка. За тези, които учат и имат нужда от способност за концентрация и внимание.


8. Chiciry (цикория) -  ако винаги очаквате нещо в замяна и за всяко свое действие очаквате благодарност, обич и уважение.


9. Clematis (повет) - за тези, които не желаят да живеят в реалността, за мечтателите.10.


10.Crab apple (дива ябълка) - за всички маниаци на тема чистота, за тези, които дълго разсъждават върху маловажни подробности.


11.Elm (бряст)  - ако се чувствате затрупани от отговорности и неспособни да се справите с работата, потиснати от чувство за неадекватност и некомпетентност.


12.Gentian (тинтява) - за тези, които изпитват отчаяние по ясна причина: раздяла, загуба, разочарование.


13.Gorse (прещип) - при хронично болни и хора с телесни увреждания, които са загубили надежда.


14.Heather (калуна) - за тези, които имат нужда от ласки, които предпочитат да говорят преди всичко за себе си в компания или пред публика.


15.Holly (джел) - лечебно средство за лекуване на омразата, завистта и ревността – нормални чувства, които изпитваме, но които ни разболяват.


16.Honeysucle (орлов нокът) -  за хора, които живеят в миналото, обсебени от носталгия и мисли за това, което не са успели да постигнат или са изгубили.


17.Hornbeam (обикновен габър)  - за хора, които са потиснати от еднообразието на работната седмица, рутинните задължения и от липсата на предизвикателство.


18.Imapatiens (слабонога) - за тези, които са нетърпеливи, раздразнителни, които остро реагират на ограничения и на бавни хора.


19.Larch (лиственица) -  за тези, които се чувстват малоценни, не достатъчно добри и се страхуват да направят каквото и да било, за да не се провалят.


20.Mimulus (Mимулус) - за тези, които се страхуват от нещо конкретно -да се качат в в асансьора или в самолета, да посетят зъболекаря или гинеколога.


21.Mustard (полски синап) -  aко сте в период на депресия, подтиснатост и фатализъм без определена причина: всичко Ви се струва мрачно и нямате енергия.


22.Oak (дъб) - за хора, които са изтощени от дългата и тежка работа и не могат да си отдъхнат преди да постигнат  целта си, за вманиачените на тема дълг и работа.


23.Olive (маслина) - ако Вашата енергия е изчерпана поради стрес и се нуждаете както от психическо, така и от физическо възстановяване.


24.Pine (бял бор) - за хора, които са прекалено самокритични, системно поемат вината, за тези, които непрекъснато се извиняват за неща,извън техния контрол.


25.Red chestnut (червен кестен) - когато ви завладее безпричинно безпокойство и то не за вас самите, а за други хора, когато сте склонни  да пожертвате Вашите интереси, за да предпазите любимите си хора.


26.Rock rose (скална роза) - за възвръщането на самообладанието в моменти на опасност или ужас. При панически атаки, изострено и парализиращо чувство на страх.


27.Rock water (скална вода)- за тези, които са склонни към себеотрицание, прекалено стриктни и налагат трудни правила на себе си и на останалите.


28.Scleranthus (хрущялка) - ако страдате от промени в настроението и от резки спадове на енергийния тонус, предизвикани от апатия или хиперактивност.


29.Star of Bethlehem ( витлеемска звезда) - за хора, които имат травма или мъка, които преживяват последствията от уплаха или внезапен и неочакван шок.


30.Sweet Chestnut (сладък кестен) - за тези, които страдат от непоносима болка или отчаяние, безнадежност,, когато ви се струва, че целият свят ви е изоставил.


31.Vine ( лоза) - за тиранични и груби личности, принуждаващи околните да действат против волята си, без да се притесняват за последствията.


32.Walnut (орех) - ако се чувствате неспособни да се справите с промените и уязвими пред нови ситуации, да се подготвите за промените без значение дали са позитивни или негативни.


33.Water violet (водна теменуга) - ако притежават силен контрол над личността и изглеждат откъснати и недостъпни, леко хладни.


34.White chesnut (бял конски кестен) - за тези, които са превъзбудени от неразрешими, обсебващи мисли, които ги преследват и по време на сън. Когато сякаш не сме господари на съзнанието си, а то властва над нас.


35.Wild oat (див овес) - ако страдате от липса на цел и посока, несигурност по кой път да поемете и невъзможност да се заемете с нещо.


36.Wild rose (шипка) - ако външно и вътрешно сте равнодушни към живота, безразлични и апатични, нищо вече не ви радва, изживявате деня като усилие и вършите  само най-минималното.


37.Willow (плачеща върба) - за хора, които са неудовлетворени, огорчени и обидени, склонни към самосъжаление и убедени, че са жертва нанесправедливост.