Черешите – вкусни и полезни
Черешите са сред най-големите изкушения на лятото. И най-доброто от тях е: не само много вкус, но и много здраве!
Черешата е овощно дърво от рода Слива, а самото название идва от латински ”Cerasum” и означава „каква сочност, какъв вкус”.
За родина на черешата се смятат земите на Мала Азия и Кавказ, макар и археолози да са открили черешови костилки още в древни времена в праисторически селища в Западна Украйна и Централна Европа.
Черешите имат относително малко калории, и заедно с това много витамини и минерали.
В черешата се съдържат множество минерали като калий, калций, магнезий, фосфор и желязо. Съдържащото се желязо помага при анемия, а това на калий осигурява нормалната работа на сърцето. Също така тя съдържа витамини В1, В2, В6 и витамин C . Черешите също така са доставчик на фолиева киселина, особено полезна за бременните жени и от значение за делението на клетките и образуването на кръв. Тези витамини подпомагат обменните процеси, подобряват апетита и работата на мозъка. Имат общоукрепващо действие върху човешкия организъм.Флавоноидите, които се съдържат в черешите, укрепват стените на кръвоносните съдове и затова се смята, че спомагат за намаляване на кръвното налягане при хипертония.
Те са полезни още и при артрит, подагра, ревматизъм, тъй като съдържат салицилова киселина, която има обезболяващ ефект.
В черешите се съдържа много целулоза, влакната стимулират активността на стомаха, червата и панкреаса подобряват перисталтиката и помагат при запек.
Полезни при хората с диабет поради високото си съдържание на фруктоза, която бавно се разгражда в кръвта и не затруднява задстомашната жлеза.
Консумацията на череши облекчава и работата на бъбреците и черния дроб, които работят по-ефективно за извеждане на шлаката.
Оказват положително влияние на кожата и помагат при различни кожни заболявания (псориазис, екзема).
Съдържанието на антибактериални вещества в тях предотвратяват образуването на зъбна плака и укрепва венците срещу парадонтоза и парадонтит.
Черешите са добър съюзник в борбата срещу страховития целулит при жените.Сините и червени багрила в черешите (антоцианини), укрепват съединителната тъкан и неутрализират свободните радикали и вредните ензими, които правят кожата отпусната.
Черешите са полезни и популярни за направата на сокове, компоти, сладка и конфитюри, кексове, сладкиши, торти.Предлагаме ви няколко рецепти:
Сладкиш от череши
Необходими продукти: 2 ч.ч брашно, 1 ч.ч кис.мляко + 1ч.л.сода бикарбонат, 4 яйца, 125 гр. масло(олио), захар 2 к.ч., череши около 500 гр. може да добавите и какао, ядки смлени по избор.
Яйцата се разбиват със захарта, прибавя се маслото, киселото мляко със шупналата сода и накрая се добавя и брашното.Получава се гъста смес, която се изсипва в намазнена тавичка.Отгоре се поставят почистените от костилките череши.Пече се на умерена фурна на 150 ° С за около 45 мин. и след като изстине са поръсва с пудра захар.
Сладко от череши
Необходими продукти: 1 кг.череши, 1 кг.захар, 1ч.л. лимонена киселиина, 200 мл.вода
Избират се здрави, добре узрели череши, измиват се и се почистват от костилките.В тава се поставят ред череши поръсвате със захар и отново редите череши.Оставят се известно време, черешите пускат сок,захарта се поема от плода и се разтопява.
Залива се с около 200 мл.вода и се вари на слаб огън, проверява се в чинийка ако сладкото не се разлива, то е готово.Слага се лим.киселина и се оставя леко да се охлади и се разсипва в бурканчета.
Шоколадови мъфини с череши
Необходими продукти:2 ч.ч. брашно, ? ч.л. сода бикарбонат,1 ч. л. бакпулвер, 200 гр.почистени череши, какао , парченца шоколад, 1 ч.ч захар, 2 яйца, ? ч.ч олио, ? кофичка кис.мляко.
Пресятото брашно се смесва с бакпулвера и какаото.Яйцата се разбиват със захарта, олиото,кис.мляко със содата, парченцата шоколад, постепенно се смесват . С лъжица се пълнят намазнените формички и най- отгоре леко се притискат почистените череши.Печат се на умерена фурна 160°С за около 25-30 мин.Може да се поръсят с пудра захар.
Черешов шейк
Необходими продукти:500 гр.череши, 1 с.л.кафява захар, течна сметана, лимон
Отстраняват се костилките на черешите и се пасират заедно със захарта. Добавя се малко сметана и лимоновия сок. Украсете с плод и резен лимон.
Тирамису с череши и сладолед
Необходими продукти: 500 гр.череши, 250 мл. сметана, ванилов сладолед около 700-800 гр., 20 бр.бишкоти, кафе или прясно мляко за потапяне на бишкотите, шоколад или какао за поръсване
Половината бишкоти потапяме в пр.мляко или кафето и подреждаме в тавичка, половината поомекнал сладолед разбъркваме с половината череши без костилката и половината количество сметана.Нанасяме крема върху бишкотите, оставяме да стегне в хладилника и поставяме втори слой бишкоти и крем.Поръсва се с настърган шоколад или какао.Престоява около 12 часа в камерата на хладилника. Може и по-рано да се сервира леко разтопен като крем.
Чийзкейк с череши
Необходими продукти: 150 гр.масло, 150 гр.сурови ядки, 120 гр.пудра захар, 500 гр.заквасена сметана, 500 гр. крема сирене, 3 пакета чаени кръгли бисквити, 1 бурканче сладко от череши
Натрошете бисквитите и орехите.Смесете ги с разтопеното масло.Намачкайте с лъжица и разстелете сместа като блат на дъното на тава.Останалите съставки смесете в голяма купа и бъркайте докато се смесят напълно.Изсипете върху блата и загладете.Покрива се със сладко и се оставя в хладилника да стегне за няколко часа.