Червеният зеленчук – чудо
От древни времена червеното цвекло се е използвало като лечебна храна. С него Хипократ е церял възпаления на кожата, инфекции и висока температура, а средновековните лекари в Европа са го използвали при заболявания на кръвта.
Чудото червено цвекло е истинско богатство на антиоксиданти и противовъзпалителни средства, които се борят със свободните радикали и възпаленията, свързани с хронични заболявания.
Богато е на захари, полезни киселини- оксалова, лимонена, ябълкова, на протеини, пектин и каротин, на витамини C, B1, B2, E, PP и U.
Ползи за здравето
Консумирайки червено цвекло, ние се зареждаме с калий, магнезий, желязо, мед, цинк, флуор и др. По съдържание на йод цвеклото е лидер сред зеленчуците и затова се използва широко за профилактика на хипотиреоидизъм – заболяване на щитовидната жлеза, причинено от дефицит на йод. Цвеклото пречиства черния дроб от токсини и тежки метали, нормализира дейността на стомашно-чревния тракт. Благодарение на витамин U, който се съдържа в цвеклото, се ускорява процеса на оздравяване при язва на стомаха и дванадесетопръстника, високите дози на хлор действат оздравяващо на жлъчката, бъбреците и лимфата. Цвеклото е много ценно за диабетиците, поради високото съдържание на цинк, който увеличава продължителността на действието на инсулина. Червеното цвекло подобрява паметта при атеросклероза, използва се при лечението на неврози и безсъние, анемия и високо кръвно налягане. Азотният оксид отпуска и разширява кръвоносните съдове, което увеличава притока на кръв към мозъка- а това води до по-доброто му функциониране.
Бетаинът, съдържащ се в него, действа за оздравяване при хранителни натравяния, хепатит, повръщане и диария. В подобен случай трябва да се пие прясно изцеден сок от червено цвекло, комбиниран със сок от лайм, ябълка или морков, но не повече от 50 мл. дневно. Комбинацията от желязо и мед подобрява насищането на кръвта с кислород и поддържа хемоглобина в здравословни норми. Препоръчва се червено цвекло при лечение на анемия. Благодарение на червеното цвекло се стопяват калциевите плаки по стените на кръвоносните съдове, подобряват се еластичността и пропускливостта им, намалява рискът от атеросклероза и хипертония. Един от начините да победите запека е консумирането на храни, богати на фибри, като цвеклото. Една чаша цвекло доставя около 4 грама диетични фибри, особено неразтворими фибри, което помага за намаляване на риска от запек, хемороиди и дивертикулит. Редовната консумация на червено цвекло също така подпомага за предотвратяване на образуването на разширени вени.
Бременните жени също се облагодетелстват от този прост на вид зеленчук – поради завидното му съдържание на фолиева киселина. Тя е жизнено необходима за развитието на ембриона и предпазва от тежки деформации на невралната тръба, които нерядко са фатални. Препоръчва се и при жени в менопауза.
Консумацията на сок от червено цвекло повишава издръжливостта при спортисти, защото съдържа нитрат, който намалява употребата на кислород от организма и така натоварването за организма е по-малко уморително.
Съвсем наскоро, в средата на ХХ век, учените са установили, че цвекло може да се прилага успешно при лечението на рак. За разлика от другите зеленчуци, цвеклото и в сварен вид запазва своите полезни свойства, благодарение на устойчивостта на съдържащите се в него оцветяващи вещества – флавоноидите. Точно те имат противоракови свойства. Затова, ако човек не иска да яде или да пие сок от сурово цвекло, може да го консумира и сварено.
Червеното цвекло не трябва да се употребява от хора с камъни в бъбреците!
Листата на цвеклото също могат да се консумират, приготвени на пара или варени. Те имат вкус и консистенция подобни на спанака. Изключително богати са на антиоксиданта бета каротин. Използват се и за лечение на гнойни рани.
Как да изберем червено цвекло?
Когато избираме цвекло, корените не бива да бъдат меки и набръчкани. Ако е с листа коренът може да съхранява до 3-4 дни в хладилник, тъй като от корена се доставя влага в листата. Без листа коренът на цвеклото може да се съхранява в хладилник няколко седмици. Най- ароматно и полезно е прясното цвекло. Корените със заоблена долна част са по-сладки, отколкото тези с плоски дъна.
Червеното цвекло се използва и в промишлеността като червен оцветител при подобряване цвета на доматеното пюре, конфитюри,сладка, зърнени храни и др.
Ако случайно се изцапате със сок от червено цвекло, то може да смесите сода и ябълков оцет и с получената смес да натриете петното. Оставете го за 10-15 мин. и след това изплакнете.
Както по-горе споменахме цвеклото е мощен оксидант и ако организма на един човек не е свикнал с консумацията му, то трябва да стане постепенно. Причината за това е силното прочистващо действие на цвеклото от токсините. Затова понякога приемът в началото може да предизвика дискомфорт, световъртеж. За да избегнете това може в началото да се пие една или две супени лъжици и постепенно да увеличаваме дозата. След като свикнем с по-голяма доза, може да пием по 100 мл трикратно през деня, смесен с друг зеленчук. Препоръчва се сока да се изпие 2 часа след изстискването му, за да се избегнат токсичните вещества в него, които предизвикват виене на свят и гадене, но тогава се намаляват полезните му свойства. При консумацията на червено цвекло, цветът на урината също се променя, което не бива да ви притеснява. Това се дължи на пигменти наречени бетацианини.
За консумация обикновено се използва коренът на цвеклото. Може да се яде в суров вид на салата, да се пие като сок или в комбинация с варени на пара зеленчуци или туршии. Вариантите за салата са много може да комбинирате с настъргани ябълки, моркови.
Рецепти с червено цвекло
Сок от червено цвекло:
В блендер или сокоизтисквачка се слагат 1 глава червено цвекло, 2 бр. моркови, 1 ябълка, ? лимон, джинджифил на вкус. Сокът се прецежда и се оставя поне за половин час в хладилника и чак след това е желателно да се консумира.
Салата от червено цвекло:
Настъргано червено цвекло с една кисела ябълка, шепа рукола. Овкусява се с лимон, зехтин и чесън. Може да добавите и смлени орехи.
Дзадзики от червено цвекло:
Цвеклото се сварява, нарязва се на кубчета. Чесънът се счуква заедно със солта, копърът се нарязва на ситно. Смесва се 150 г.гъсто кисело мляко, 1ч.л. зехтин, 2-3 капки оцет, чесъна и цвеклото. Разбърква се добре.Не е препоръчително червеното цвекло да се готви прекалено дълго, особено при висока температура, тъй като се унищожават ценните му съставки, които то съдържа.
Супа от червено цвекло
Сварява се един корен червено цвекло, като предварително се измива и почиства добре. Една малка главичка лук, един картоф, един-два моркова се варят отделно в подсолена вода. Готовото цвекло се обелва и заедно с другите зеленчуци се пасира. Добавя се сол на вкус, около 150 мл прясно мляко и се връща за около 10-15 мин. на котлона. Може да добавите сметана или да си приготвите вкусни крутони.
Солена торта от картофи и цвекло
Сваряваме около половин килограм картофи, 2-3 моркова, 2 глави червено цвекло, 4 яйца. Когато се охладят ги настъргваме в отделни съдове. Картофите се овкусяват със сол и черен пипер, а на цвеклото добавяме и лимонов сок. Накълцваме на дребно 2 глави червен лук и го заливаме с 1-2 с.л.оцет. Намазваме дъното на формата с малко майонеза и редим картофите, притискаме леко, отгоре слагаме майонеза, морковите,отново картофи и майонеза, изцедения от оцета лук, пак картофи, майонеза, цвеклото. Завършваме с картофи и най-отгоре настъргани яйцата. Тортата се охлажда в хладилник поне за 4 часа.
Кекс от червено цвекло:
Смесват се сухите съставки от 200 гр.брашно, какао 2-3 супени лъжици, бакпулвер 1 и ? ч.л., ванилия, щипка сол. Разтопява се 100 гр. шоколад с малко масло. Глава червено цвекло се сварява и охладена се пасира. Яйцата се разделят, 2 жълтъка се разбиват с 200 гр. захар и 100 гр.олио. Двата белтъка се разбиват отделно на сняг. Пасираното цвекло, разтопеният шоколад, разбитите жълтъци се смесват, после сухите съставки и накрая внимателно и разбитите на сняг белтъци. Пече се в загрята фурна около 50 мин. на 180 С°. Охладен се поръсва с пудра захар или каквото вие харесвате.