Хранителни комбинации за здраве

oil-potaЗдравословните храни и напитки притежават своите неоспорими предимства. Но те могат да бъдат подсилени в     правилните комбинации.

Ето някои изненадващи факти:

Домати + зехтин

Тази двойка не е учудваща, но защо си подхождат толкова много тези два продукта? Зехтинът съдържа полезни за сърцето маз нини, които повишават нивата на „добрия“ HDL холестерол и намаляват тези на „лошия“ LDL холестерол, който крие риск от запушване на артериите. Оказва се, че в комбинация с доматите тези му качества са още по-силни. По време на проучване от 2000 г. се установява, че сред тези, които консумират доматени продукти със зехтин екстра върджин, има повишена антиоксидантна активност от страна на ликопена в червените плодове.

Броколи + домати

Когато се комбинират, се оказва, че тези две храни имат впечатляващи противоракови свойства. Това се посочва в данни на лабораторно проучване от 2007 г. Установява се, че хранителният режим, който се състои от 10% домати и 10% броколи, води до 52% намаляване на туморния растеж при простатни ракови клетки в сравнение с консумацията само на домати, където този процент е 34, а само при броколите – 42.

Зелен чай + черен пипер

Едва ли на мнозина е дошло наум да добавят черен пипер в чая, но според специалисти тази комбинация може да донесе много ползи. Зеленият чай съдържа специфичния антиоксидант EGCG, за който се знае, че подпомага метаболизма и има противоракови свойства. Ключовото вещество в черния пипер – пиперинът, може да повиши ефективността на EGCG. По време на проучване се установява, че се подобрява абсорбцията на антиоксиданта и той се разгражда по-бавно в кръвния поток.