Феноменът нони

Феноменът Нони (индийска черница) е плодът на вечнозеленото дърво Morinda Citrifolia.

Наричат това чудновато растение “Кралицата на плодовете”  поради изключителните му възможности за защита на имунната система и многостранното му оздравяващо действие върху човешкия организъм.

або-фарма-noniМного са направените изследвания за ефективността на уникалното растение нони върху човешкия организъм. Те продължават да се правят и днес, защото се оказва, че не всички съставки и действия на растението са познати. Сред многото учени, посветили свои трудове върху нони, най- значителното и всеобхватно проучване е на д-р Нейл Соломон, дм (Ph.D. at University of Maryland; School of Medicine, Department of Physiology), който е признат специалист по медицинско хранене и хранителни лечебни вещества. Д-р Нейл Соломон е прекарал над десет години в изучаване на здравните ползи от нони. В четири книги той публикува в детайли цялата огромна гама от профилактични и лечебни приложения на това полезно растение.

През 2004 г. д-р Со- ломон публикува последното допълнено издание на „Феноменът НОНИ”, излязло под заглавие „НОНИ Решението”, където с помощта на 1227 доктори и здравни сътрудници са обобщени показанията на 25 314 пациенти, приемали сок от нони, разделени на 23 групи в зависимост от здравословното им състояние. Резултатите показали, че нони се приема успешно от повечето хора. Нещо повече – цели 79% от над 25 000 души, приемали нони, са съобщили, че то има благотворно действие при десетки заболявания – в това число и при борба с рака, болки в сърдечната област, храносмилателни нарушения, захарен диабет, нарушения в имунната система, инсулт, проблеми с теглото и с косата, кожни заболявания. При никой от приемащите сок от нони не са забелязани вторични ефекти или ако е имало такива, то те са били минимални.

Въпреки че това изследване не било двойно сляпо (плацебо контролирано), резултатите от него показват, че сокът от нони притежава мощни и безопасни лечебни свойства, заслужаващи отдавнашното му изучаване. В това число нони укрепва имунната система, регулира функцията на клетките и процеса на регенерация на увредените клетки. Фактът, че нони видимо въздейства на клетъчно ниво, може да обясни защо помага при толкова много заболявания.

Д-р Ричърд Дикс – лекар клиницист от Ню Джърси, казва: „Нони спасява организма ни, като ни набавя необходимите хранителни вещества.” Нони има много основни и странични области на приложение, като сред основните са:

  • понижава високото кръвно налягане
  • с помощта на мелатонина и серотонина въздейства върху възстановяването на съня и настроението
  • повишава общия тонус на организма
  • преустановява възпаленията
  • облекчава болката
  • притежава антибактериално действие, предпазва от нарушения на храносмилателния тракт и сърдечно-съдовата система
  • спира развитието на рак в начален стадий и растежа на туморите.

Д-р Соломон казва: „Нони е забележително профилактично и лечебно средство, което може да се приема почти при всеки здравен проблем и по което и да е време. Ако направите това, ще видите как може да се преобрази животът ви.”