Супер храни на прах

При усещане за умора и неспособност да се справяме с ежедневните занимания често прибягваме до промяна в диетата и търсене на здравословни храни. Преумората може да бъде описана като резултат допълнителни часове работа, недостатъчно сън и надхвърляне на собствените ни възможности.

Стремежът към високи постижения в работата, било то повишение, по-добра репутация или друго, ни кара да работим по-усилено. За съжаление концепцията “работа без почивка”, може да доведе до неприятни последици.

Супер храните са традиционни храни, които съдържат големи количества антиоксиданти, полифеноли, витамини и минерали. Те са отличен източник на енергия, което ги прави  идеална добавка към сутрешния фреш или смути.

суперхрани

Вижте здравословните предимства и начина на употреба на някои от най-известните супер храни:

1. Моринга – известна като „дървото, което никога не умира” –  доставя повече от 90 фитонутриента. Освен че е високопротеинова храна, тя съдържа почти 4 пъти повече калий от бананите (1,324 mg), 2 пъти повече витамин А от морковите (16,3 mg ) и 2 пъти повече фибри от овеса (19.2 g). Листата на дървото моринга са пълни с антиоксиданти, които подобряват холестерола и помагат за стабилизиране на кръвната захар. Вкусът на моринга е специфичен, напомня на хрян и се съчетава добре с плодови шейкове.

2. Акай – роднини на боровинките, сушените акай бери от Амазония са богати на антиоксиданти и имат засилващи имунитета свойства. Препоръчителната дневна доза е 1-2 с.л. на ден. Ако приемате асай бери за първи път, започнете с 1 ч.л. на ден и постепенно увеличете количеството. Добавете към фрешове, шейкове, мюсли или използвайте за приготвяне на сладоледи, кремове и енергийни барчета.

3.  Мака – в прахообразната си форма този перуански корен спомага за повишаване на енергията и балансирането на хормоните, за подобряване на потентността, както и на жени в климактериум. Намалява кръвното налягане. Има сладък малцов вкус и е великолепно за допълване на вашите здравословни шейкове или сладкиши. Приемате по около 20 гр. на ден(около 2 пълни супени лъжици).  Добре е, ако използвате продължително мака във вашата диета, да правите по една седмица почивка на всеки месец. Консумирането  е препоръчително особено през по-студените месеци, тъй като има загряващ ефект, също и от хора, живеещи в студени климатични условия или на големи надморски височини.

4.  Хлорела – добива се от алгае (вид водорасло), този прах е богат на каротеноиди, полезни за кожата, и доказано намалява холестерола. Хлорела отстранява и неутрализира натрупалите се в тялото отровни вещества, вследствие замърсяването на околната среда и поглъщането на некачествени храни.  Вкусът му е леко блатен, затова е добре да се приема като добавка в комбинация с други храни и напитки.

5. Баобаб – плодовете на африканския баобаб са със забележителен хранителен състав:  с повече витамин C от портокалите, повече желязо, отколкото червеното месо и богато съдържание на алкализиращи минерали калций, калий, магнезий. Богати са на хранителни ензими и фибри с пребиотичен ефект и с ползи върху храносмилането.

6.  Спирулина – синьо-зелено водорасло, богато на протеин, витамин В12, калций, магнезий и желязо.  Според специалистите 65% от това миниатюрно водорасло са протеини, а като бонус получаваме и много аминокиселини. Макар че се състоят само от една клетка, спирулините са приблизително 100 пъти по-големи по размер от другите водорасли. Използва най-вече за стимулиране на имунната система. Макар че са нужни още изследвания, специалистите твърдят, че спирулината привидно повишава производството на антитела и цитокини, които тялото произвежда, за да се бори с инфекциите и заболяванията. Спирулината може да подпомогне и растежа на полезните бактерии в червата. Подходящо е да се добавя към супи.

За намаляване на умората и чувството на отпадналост е предназначена хранителната добавка НеоМагни Преумора. Тя съдържа комплекс от витамини за поддържането на балансиран енергиен метаболизъм и нормалното функциониране на нервната система.