Смути

Те са вкусни, свежи и здравословна алтернатива на прекалено сладките газирани напитки. Става въпрос за така наречените смутита. Но колко здравословни са тези  напитки от плодове и зеленчуци и до колко можем да разчитаме на тях при една диета следва да разберем.

Историята на смутито започва някъде около 30-те години на миналия век в САЩ, където американците започват да предлагат напитки от смачкани на пюре плодове. По-късно се среща в средиземноморската и индийската кухня. През последните години стремежа към здравословен начин на живот превърна смутито в модерна напитка

Смути-червено или зелено

Защо смутито е толкова здравословно?
Смутитата са полезни, защото:

-Приготвят се от пресни плодове и зеленчуци.

-Съдържат много важни витамини и минерали.

-Допълват перфектно здравословното хранене

-Дават възможност да се избегнат газираните напитки.

-В комбинация с прясно или кисело мляко осигуряват важните  протеини и калций за организма.

Който иска да се храни здравословно, но няма възможност да яде всеки ден пресни плодове и зеленчуци,може да си набави така необходимите за организма витамини ,фибри,микроелементи и минерали,протеини именно чрез тях.

Червено или зелено? Кое смути е по-здравословно?

През последните месеци все повече се говори по темата за полезността от консумацията на смути. Повечето хора са чували за това,а някои се питат сигурно кое от двете зеленчуково или плодово е по-полезно.Дали зелените смутита с авокадо или спанак или червено с моркови и портокали е по-здравословно всъщност е въпрос на вкус.Важното е,че при смутито имаме останал целият плод или зеленчук заедно със семките,кората ,не само сокът му както при фреша или както при шейковете да имаме добавени различни подсладители – захар, сладолед. При смутито използваме само сладостта на плодовете, с които го правим.Плодове и зеленчуци също е възможно да се комбинират, но като цяло не е желателно и трябва едното да преобладава. Ябълка, лимон, краставица са неутрални и може да участват в комбинации.

 

Какво е нужно за едно здравословно смути?

Човек първо трябва да попита себе си какво би му се усладило ,какво би му донесло наслада. В зависимост от рецептата може да добавим различни съставки-прясно мляко, кисело мляко или вода .

За приготвянето на едно смути,се нуждаем от:

Пресни плодове или зеленчуци

Пасатор,блендер

Вода или лед

По желание прясно или кисело мляко

Не само по време на диета,смутито трябва да присъства в нашето ежедневие ,ние трябва да зареждаме организма си с тази витаминозна бомба,дали за закуска,дали на работа или на училище,дали след спорт или просто,защото имаме нужда да се освежим и подсладим.