Ролята на витамините в поддържането на имунната система – I част

В статията ще разгледаме поотделно добавките, които са най-съществени за изграждането и поддържането на силна имунна система.Витамин А е сред най-важните поддържащи имунитета хранителни добавки, тъй като усилва способността на имунната система да се съпротивлява на инфекциите. Той е особено важен за защита срещу „стомашните микроби”, като поддържа лигавиците, които покриват чревния тракт, силни и непроницаеми за микроорганизмите. Ако се разболеете или при някаква инфекция , големи дози витамин А могат да помогнат за бързото ликвидиране на процеса. Вземането на 50000МЕ в момента, в който усетите, че се разболявате, заедно с добавка на витамин С и цинк, ще помогне болестта да мине леко и бързо. И не се тревожете за голямата доза, когато е дадена наведнъж. Такава доза трябва да се приема цяла седмица или по-дълго, за да причини вредно въздействие. Витамин А е полезен за лечение на текущо заболяване или инфекция, но за общо засилване на имунната система д-р Аткинс препоръчва да се вземат градивните елементи за витамин А под формата на смесени каротиноидни хранителни добавки. Изследвания показват, че приемането на 50000МЕ бетакаротин дневно може да доведе до значително подобряване на имунните функции.

Витамините от B-комплекс са от първостепенна важност за създаването на бели кръвни телца. За да се осигури добра имунна защита на организма, е необходимо да има достатъчно и балансирано количество от всички витамини B-комплекс. Отсъствието на един или твърде голямото количество на друг нарушава цялото деликатно равновесие със съответното намаляване на способността на организма да се бори с болестта. Трудно е да се каже тогава, че един витамин B е по-важен от другите, но все пак трябва да подчертаем специалното значение на витамин B6 , известен още като пиридоксин. Тази хранителна добавка е от съществено значение за образуването на достатъчен брой Т-клетки, които се борят с инфекциите. Затова д-р Аткинс препоръчва вземането между 100 и 250мг на ден, за да се поддържа висок имунитет.

Витамин С и обикновената простуда. Повечето от вас  вероятно са изпитали върху себе си начина, по който големи дози витамин С скъсяват времетраенето на простудното заболяване или грипа. За тези, които се нуждаят от убеждаване, че тази нескъпа и безопасна добавка наистина помага, ще обясним по-подробно нейното действие. Повече от двадесет различни изследвания показват, че основната причина витамин С да се справя с простудата така добре е, че той бързо усилва общата функция на имунната система, особено на различните видове бели кръвни клетки. Тези клетки работят най-добре, когато са наситени с толкова витамин С, колкото могат да задържат. Болестта изчерпва нивата на техния витамин С, добавката ги зарежда отново. Пресичането на респираторните заболявания, като простуда и грип е много важно при напредването на възрастта, защото тези болести е по-вероятно да се превърнат в бронхит или дори в пневмония при по-възрастните хора. Всекидневното приемане само на 1000мг витамин С съкращава продължителността на заболяването с около 20% – на практика ще оздравеете с около ден по-рано.