Как да подбираме храната си и да извличаме най-голяма полза от нея?

Повечето от готовите и обработени храни, които консумираме днес, са предназначени по-скоро за продължително съхранение, отколкото за добро хранене. По-голямата част хранителни вещества, присъстващи в необработените храни, са отстранени и заменени с консерванти, оцветители и всякакъв вид добавки. Избягвайте такива храни, предпочитайте непреработени храни, когато е възможно. Особено внимавайте за „нискомаслените” храни – мазнините в тях са заменени с въглехидрати. Старайте се повечето животински храни, които консумирате да не съдържат хормони и антибиотици, за предпочитане пилешко месо и яйца от животни гледани на свобода, когато е възможно.

Опитайте се да извлечете максимална полза от храната, която избирате: ограничете консумирането на преработени храни, приемайте храни, богати на витамини, минерали и фитохимикали, такива с ниско съдържание на пестициди, хормони и антибиотици. Избирайте най-прясната храна, която можете да намерите, за предпочитане от местни доставчици.

Разнообразното хранене е важно! Днес можем да намерим голямо разнообразие от различни здравословни продукти. Две са причините, поради които е необходимо  храната ни да бъде разнообразна:

1.Всяка храна ни доставя различен набор от жизненоважни хранителни вещества.

2.Яденето на една и съща храна всеки ден е доказано, че създава висока степен на непоносимост или дори пристрастеност към същата тази храна.

Може да започнем да откриваме непоносимостта си към дадена храна, като следим внимателно реакциите си след приемането и. Типичен пример е сънливостта, която много хора усещат около час-два след изяждане на съдържащи пшеница или глутен зърнени храни, като хляб или спагети. Най-добрият начин за диагностициране на непоносимост е чрез кръвна проба и използването на тест за цитотоксичност. На база на получените резултати може да се наложи промяна на хранителния режим.

 

Вижте още:

За движението и ползата от физическите упражнения

Ролята на витамините в поддържането на имунната система – I част