За движението и ползата от физическите упражнения

Няма човек, който да не е получил благотворно въздействие от поддържането на редовна физическа активност. Хората, които спортуват изглеждат по-добре, чувстват се по-добре и остават по-здрави. Те са по-силни и по-издържливи не само умствено, но и физически. Няма никакви съмнения, че редовната физическа активност е предпоставка и за поддържането на едно здраво сърце. Изследванията показват, че сред всички фактори, причиняващи сърдечни заболявания, обездвижването се подрежда на първо място в списъка, много преди високия холестерол.Движението допринася и за по-ниско кръвно налягане, понижаване нивата на холестерола и по-малък риск от опасни кръвни съсиреци.

Въпреки, че ползата от физически упражнения е очевидна, голяма част от нас не поддържат достатъчна физическа активност. Оправданията за това са най-различни: липса на време, възрастта  и т.н. Най-добре е да изберете такъв вид упражнения, който ще ви доставя удоволствие, и ще можете да го практикувате редовно: ходене, тенис, плуване, танци, каране на колело….. Дори дейности като домашната работа и градинарството могат да се извършват така,че да са значителен източник на физически упражнения.

Най-често при започване на една програма за физически упражнения д-р Аткинс препоръчва като начало да се започне с ходене. Ако започнете с кратко ходене всеки ден, или дори през ден, съвсем скоро ще забележите значително подобрение. Ходенето се препоръчва и заради другите му полезни ефекти – предотвратяване или забавяне на остеопорозата. То е и много по-щадящо към тялото от бягането и джогинга и е малко вероятно да навреди. Полезно е ходенето пеша по половин час поне три пъти седмично, а в най-добрия случай всеки ден.

Освен ходенето, плуване, йога и други по-бавни и по-леки дейности – дори домашната работа – когато се извършват редовно, имат също положителен ефект, без да вредят и изтощават организма.

 

 Вижте още:

Как да подбираме храната си и да извличаме най-голяма полза от нея?

Ролята на витамините в поддържането на имунната система – I част