Мед – ползи и правилна употреба

Пчелният мед е не само вкусен и здравословен природен продукт, но и ефикасно средство за укрепване на имунитета, профилактика при стомашно-чревни проблеми, против настинка, безсъние и редица други оплаквания. Благодарение на високото съдържание на въглехидрати и ред други биологично активни съставки медът е идеален източник на енергия при хора подложени на високи физически и умствени натоварвания.

мед-ползи-употреба  За да извлечете максимални ползи от консумацията на пчелен мед обаче, е добре да сте запознати с правилната му употреба, съхранение и начин на прием.

Как правилно да използваме меда?

За най-добри резултати консумирайте 1 или 2 супени лъжици мед всеки ден или  през ден.Това количество е достатъчно, за да осигури на организма всички съдържащи се в меда хранителни вещества. Препоръчва се човек да приема такова количество мед, каквото е неговото телесно тегло, до 80гр. дневно. Редовната употреба на значително по-големи количества пчелен мед може да доведе до повишаване на теглото, а при пациенти с диабет – до повишаване на кръвната захар.

Консумирайте меда самостоятелно или с минимално количество хляб и хранителни мазнини. Най-добре е да хапвате мед сутрин на гладно и 30 минути след това да изпиете чаша вода. По този начин осигурявате необходимата на тялото енергия през деня.

За добър сън, преди лягане можете да изпиете чаша топло мляко с 1 чаена лъжичка мед, разтворен в нея. Този коктейл действа успокояващо и помага за заспиване. Все пак бъдете внимателни и не го употребявайте всяка вечер, тъй като това може да доведе до наднормено тегло, а и създава допълнителна тежест на храносмилателния тракт, във време, в което трябва да бъде в покой.

Какво трябва да знаете?

Не разтопявайте пчелен мед при температура над 40 градуса, тъй като високата температура води до загуба на полезните му свойства. Според някои учени, по този начин се произвеждат токсични за човешкия организъм вещества.  Ето защо максимална полза от меда ще получите, ако го добавяте към вече готови ястия или напитки.

Не добавяйте мед в горещ чай, по-добре изчакайте да се охлади (до 40 градуса). При настинка или просто за профилактика можете да си приготвите вкусна и освежаваща здравословна напитка с вода, мед и лимон.

Не яжте мед по време на основното хранене. По този начин добавяте калории, отслабвате храносмилането и усвояването на полезните вещества от меда и останалите продукти може да бъде нарушено.  По-добре хапнете мед 1 час след хранене.

Медът съдържа много захари, прости и сложни, и е благоприятна среда за развитие на бактерии. Ако след консумация не изплакнете устата си, е възможно да „спечелите“ кариес и лош дъх.

Кога не трябва да употребявате пчелен мед?

Приемът на пчелен мед е противопоказен в следните случаи:

- При лица с алергия към полени или непоносимост към някоя от съставките му.

- При остри заболявания на стомашно-чревния тракт и бъбреците

- При бебета и деца под 1г.

Съхранение на меда

Пчелният мед има неограничена трайност, стига да бъде съхраняван правилно. За целта следвайте правилата по-долу:

- Съхранявайте в стъклени, глинени, порцеланови, керамични и дървени съдове на тъмно и хладно място, без пряка слънчева светлина

- Пазете на място, където няма странични миризми

- Не съхранявайте в метални съдове