МАЛИНИ – КОКТЕЙЛ ОТ ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНТИ

Историята на малините в Европа започва, когато кръстоносците ги донасят със себе си на връщане към своите земи. За родно място на вкусния плод се смята планината Ида в днешна Турция. Макар че през 18-ти век малините са вече познати в Европа, широкото им култивиране започва едва век по-късно.

В нашите климатични условия малините зреят през месеците юни, юли и август. Те принадлежат към голямото семейство Розоцветни и са най-близки до къпината. Имат сложна структура от много малки плодчета, долепени едно до друго, като всяко едно има собствена ядлива семка.

malina

Не случайно малките червени плодове са любими на всички, заради своя аромат и сочност, те съдържат и коктейл от полезни вещества. Само 200 гр. малини осигуряват дневната доза витамин С. Природата обаче е съчетала този витамин-антиоксидант с допълващият действието му витамин Р или така нареченият комплекс от биофлавоноиди. Заради това малините се препоръчват на всички, които страдат от разширени вени (тъй като заздравяват стените на кръвоносните съдове), понижен имунитет или кръвотечения с различен произход.

Макар и в по-малки количества вкусните червени плодове съдържат и други ценни витамини – бетакаротин, В1, В2 и В9. Първите подпомагат растежа, подобряват зрението и усвояването на хранителните вещества. Фолиевата киселина (В9) пък е необходима за развитието на мозъка, гръбначния стълб и плацентата. Малините са още източник на множество минерали и микроелементи – мед, калий, калций, селен,цинк, фосфор, но най-много желязо и магнезий. Заради всички тези полезни вещества те са подходящ плод за всички бременни и малки деца.

Малината обаче е не само лакомство, но и билка. В прясно състояние тя се използва за общоукрепващо и тонизиращо средство. През зимата замразени, сушени или на компот (тъй като не губят ценните си качества и след термична обработка) плодовете се използват като средство за понижаване на висока температура и против простуда.
Наред с плодовете, в народната медицина се употребяват и листата на малината, а полезните вещества в тях са в по-голяма концентрация. Чаят от малинови листа лекува стомашно-чревни проблеми – диария, киселини, колики, а външно се използва при кървящи венци и възпаления в устната кухина. В същото време малиновите листа са и женска билка – използват се както при проблемно забременяване, така и за по-леко раждане.

Високото съдържание на фибри и манган помагат при отслабването. Фибрите забавят храносмилането, така че ще се чувствате сити по-дълго време. Мангановият минерал поддържа метаболизма на високи темпове и по този начин гори мазнини.

Малините действат и на бръчките. Могат да се използват като естествена маска за лице. Също така предпазват кожата от слънчевите лъчи. Антиоксидантната сила, идваща от съдържащия се витамин С, ефективно намалява старческите петна и обезцветяването. Като заглаждат малките бръчици, малините помагат да възвърнете младостта си. От малините може да се направи чудесна маска за лице, от която кожата ви да заблести – трябва само да смесите пълномаслено кисело мляко и пресни малини. Намачкайте докато сместа не стане хомогенна. Сложете маската върху цялото си лице за около 15 минути. След това измийте с хладка вода.

Както споменахме по-рано, малините са отлична антиоксидантна храна, която съдържа елагова киселина.Те ефективно спират нежелано увреждане на клетъчните мембрани и по този начин неутрализират свободните радикали. Антоцианиите в малините са отговорни за техните уникални антиоксидантни свойства, както и за някои антибактериални. Това незабавно намалява свръхнарастването на някои бактерии и гъбички в организма.

Според някои проучвания малините имат потенциала да възпрепятстват разпространението на раковите клетки и туморни образувания в различни части на тялото, включително и на дебелото черво.

Рецепти:

Шоколадово брауни

3200 гр. черен шоколад, 100 гр. бял или млечен шоколад
200 гр. масло
200 гр.  захар (може и кафява)
4 яйца
140 гр. брашно
50 гр. какао
200 гр.  малини

Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте правоъгълна тавичка с хартия за печене. Разтопете черния шоколад, маслото и захарта на водна баня, като постоянно бъркате. Когато е готово, свалете съда от огъня. Оставете да се охлади малко.
Добавете яйцата едно по едно в шоколадовата смес, като бъркате непрекъснато. След това добавете брашното и какаото, и отново разбъркайте добре. Добавете половината от малините и белия шоколад. Прехвърлете получената смес в съда за печене. Добавете отгоре останалите малини. Печете на средна скара във фурната около 35 минути.

Лека бисквитена торта с малини

4500 гр. бисквити

2 кофички кис.мляко

200 гр. пудра захар

500 гр. малини

200 гр. сметана за разбиване

 

Натрошете бисквитите, добавете киселото мляко, пудрата захар и малините, след което объркайте всичко добре с лъжица. Изсипете сместа в голяма тортена форма и я поставете в хладилник за няколко часа (или цяла нощ). Разбийте сметаната и с нея украсете стегналата торта. По желание я украсете с пресни плодове.

Чийзкейк с малини

1 и 2 опаковки бисквити (около 300 г) чаени

1 ч.л.канела

1 пакетче (125 г) масло

3 пакетчета по 125 г крема сирене

1 кофичка заквасена сметана (200 г)

1 ч.ч.пудра захар

3 бр. яйца(на стайна температура)

100 г млечен школад

канела

МАЛИНОВ СОС

200 г пресни малини

100 мл.вода

2 – 3 с.л.захар

сокът на половин лимон

Натрошаваме бисквитите,добавяме малко канела и предварително разтопеното масло, всичко това смесваме добре.Намазва се формата с масло или се слага хартия за готвене и сместа се разстила и притиска добре.Яйцата се разбиват с крема сиренето,прибавя се захарта и сметаната.Изсипваме добре разбитата смес върху блата и запичаме за около 30 мин. на 180 °С или докато се получи лека кафява коричка.Оставя се да изстине във фурната, за да не се напука.За малиновия сос слагаме всички продукти на котлона като можем да отделим няколко малини за украса, и разбъркваме докато се сгъсти до консистенция, наподобяваща сладко.Оставя се за 10-15 мин. да изстине.Напълно студения чийзкейк заливаме със соса и оставяме в хладилник за няколко час.Украсяваме с останалите малини.

Шоколадова торта с малини

5за блата:

1 ч.ч. захар

1/2 ч.ч.олио

2 бр.яйца

1 ч.ч.пр.мляко

1 и 1/2 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч какао на прах

1/2 ч.л.сода

1/2 ч.л.бакпулвер

ванилия

щипка сол

ЗА КРЕМА

400 г заквасена сметана

250 г малини (пресни или замразени)

пудра захар - на вкус / 6 – 7 с.л./

Разбиват се захарта и олиото, след което се прибавят яйцата, ванилията и млякото.Слага се брашното, содата, какаото и бакпулвера, пресети предварително.Прехвърляте сместа в намаслена и набрашнена тавичка.Пече се около 40 мин до суха клечка.Изстиналият блат се разрязва на две.За крема се разбиват сметаната и пудрата захар с вилица, добавят се малини. Мажете крема с единия блат и отгоре поставяте другия, отново мажем с крем и украсяваме с малини.Оставя се в хладилник за няколко часа.

 

Летен сладкиш с малини

6Продукти за тестото:
250 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
125 гр. масло
2 с.л. захар
1 яйце
Продукти за плънката:

4 с.л. царевичен грис
100 гр. смлени лешници
50 гр масло
1 ванилия
100 гр. захар
3 яйца
300 г малини

Приготвяне:
Омесва се ронливо тесто и се оставя да престои около половин час в хладилника.
Плънката се приготвя, като яйцата се разбиват със захарта, ванилията и маслото , прибавя се царевичното брашно и ядките.
Ронливото тесто се разстила на равномерен слой в намаслена тава (като за пица), като краищата му се прилепват и по стените й. Върху тестото се изсипва плънката, а върху нея равномерно се подреждат плодовете. Сладкишът се пече около 50-55 минути при 180 градуса във фурна. Оставя се да изстине. Поднася се поръсен с пудра захар или със сладолед.