Куркума – полезна и вкусна

Куркумата, известна най-вече като подправка, от векове се използва като лек в народната медицина в Индонезия, Китай, Филипините. В Индия е смятана за свещено растение, защото години наред е била алтернативно лекарство срещу артрит, рак, диабет и болестта на Алцхаймер.

curcumа

В промишлеността се използва като оцветител на маргарини, сирена, ликьори, сладолед, кексове, портокалов сок, бисквити, сосове и е известен като Е100. Използва се, за да предпази храните от слънчевата светлина.

Добива се от корена на растението куркума, което има дебела кафява кора и наситена оранжева вътрешност, откъдето и наситеният жълто-оранжев цвят на самата подправка.Може да се използва под формата на хранителна добавка или на прах.

Съвременните научни изследвания показват наличието на антиканцерогенни, противовъзпалителни, липидопонижаващи, хепатопротективни и антидиабетни свойства на куркуминa(жълто-оранжевият пигмент, който се съдържа в куркумата).

Куркумата е отличен източник на желязо и манган,витамин B6, диетични фибри и калий. Помага за укрепване на имунната система и за добрата обмяна на веществата.

Куркумата е изключително средство при борбата с типичните симптоми на диспепсия като натиск и болка в горната част на корема, подуване на корема, газове, лошо храносмилане и нетърпимост към мазни храни. Куркумата насърчава образуването на жлъчни киселини и осигурява изпразването на жлъчния мехур, изчиства черния дроб и възстановява добрите му функции. Подпомага намаляването на нивото на холестерол в организма и по този начин може да помогне за предотвратяване на втвърдяване на артериите, хипертония, инсулт и инфаркт.

Намалява риска от различни видове рак (на простатата, на гърдата, на кръвта). Смята се, че притежава способността да спре растежа на раковите клетки, а в някои случаи дори да ги унищожи.

Куркуминът защитава бета клетките на панкреаса и при редовен прием може да регулира нивото на кръвната захар при диабет.

При пациенти със симптоми на артрит и тендовагинит, като подуване и болки в ставите, скованност, се наблюдаваподобряване след редовен прием на куркума.

Какво още трябва да знаем за куркумата?

-куркумата трябва да се избягва при камъни в жлъчката и запушени жлъчни канали;

-куркумата и нейната съставка куркумин са слабо разтворими във вода, затова трябва да бъде приемана с някаква мазнина, напр.с ленено олио;

-куркумата се смята за безопасна и не се наблюдава предозиране;

- има теория, която подкрепя действието на куркумата в борбата дори срещу СПИН;

-ако приемате куркумата профилактично може да вземете от ?-1 ч.л.на ден, за да има ефект;

-може да прибавяте куркумата в сосове, салати, супи и млечни храни;

-куркумата избелва зъбите – поръсете четката за зъби или смесете с малко лимонов сок и щипка сол и обтрийте зъбите;

-помага при акне-2 с.л.извара се смесват с ? с.л.куркума до хомогенна смес се оставят за десет минути на лицето. Прави се два три пъти седмично.

Чаят от куркума е известен като чай на дълголетниците. Към една чаена чаша кипяща вода се прибавя четвърт чаена лъжичка прахообразна куркума. Може да се подслади с мед и овкуси с лимонов сок.

Куркумата може да се приема и с топло прясно мляко подсладено с мед.

Освен билка куркумата е и много добра подправка.Едно от нейните предимства на трапезата е, че използването й при топлинна обработка на месата намалява канцерогенните вещества в тях.Може да се добавя към различни салати и ястия, да се маринова пилешко месо с лимонов сок и куркума, да се прибавя към леща, ориз, яйца, печени картофи и др.

Салата от бейби спанак и пилешки хапки с куркума

салата снимка 3250 гр.бейби спанак, 250 гр.пил.гърди, 150 гр.чери домати, 1 щипка куркума, 1с.л.олио, 1 щипка сол, малко черен пипер, 1 с.л лимонов сок

Пил.гърди се нарязват на кубчета и се запържват заедно със солта,куркумата и чер.пипер до златисто.Нарязваме в чиния бейби спанака, чери доматите се нарязват на половинки, овкусяват се с малко сол,зехтин(олио), лимоно сок, разбърква се. Отгоре се нареждат пил.хапки и се сервират докато са топли.

Печени картофки в плик

картофи с куркума снмка 41 кг.пресни картофи, 100 мл.олио(зехтин), черв.пипер, черен пипер, сол, чесън на вкус, риган, куркума, мащерка, босилек, къри

Почистете картофите и ги нарежете на парчета. От всички подправки ще са ви необходими по 1/2-1 ч.л. или на вкус. Сложете картофите в плика за печене, прибавете всички подправки и зехтина.

Затворете плика. Внимателно раздрусайте, за да се овкусят равномерно картофките. Сложете да се изпекат за около 45 минути в предварително загрята умерена фурна.

 

Питка с куркума

питка снмка 51с.л. магданоз, 1 ч.л.червен пипер, 1 ч.л. куркума, 1 кг.брашно, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 яйца, 100 мл.олио, 20 гр.прясна мая, 1 ч.ч.кис.мляко, 1ч.ч хладка вода

Маята се разтваря във водата с лъжичката захар да шупне.Сипва се в кладенчето на пресятото брашно, прибавят се кис.мляко, яйцата, солта, половината олио, оставя се единия жълтък за намазване, замесва се меко тесто, което се оставя да втаса.Разделя се на три топки, като всяка топка се смесва с различна подправка- първата с червения пипер, втората с куркумата и третата с магданоза. Всяка се разточва и се маже с олио, като се нареждат една върху друга, започвайки с тази с червения пипер, после с куркумата и накрая с магданоза. Навива се на руло, краищата се отрязват и се слагат в средата на намаслена тавичка, а останалите се режат на парченца (филийки) и се подреждат като леко се застъпват.Отново се оставя да втаса, маже се с жълтък и се пече в загрята фурна за около 40 мин.на 180 °С .

 

Супа от червена леща

червена леща снмка 61 ч.ч. червена леща
5 ч.ч. вода (може и четири ако искате по-гъста супа)
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. куркума
1 ч.л. мента
1 ч.л. кокосово масло
едра сол

Залейте лещата с водата и поръсете с подправките без да разбърквате. Сложете да ври на бавен огън. След като се свари , прибавете кокосовото масло и щипка сол. Поднесете супата с лимон.
Пиле с ориз на фурна

ориз с куркума снимка 71 пиле, лук, 1 морков, 2 ч.ч ориз, 6 ч.ч.пил.бульон,куркума,сол,черен пипер на зърна

Сваряваме нарязаното на порции пиле до непълна готовност.Запържваме лука, моркова, ориза до прозрачност и накрая и куркумата, залива се с бульона.В тава се слага ориза, отгоре леко свареното пилешко месо, останалия бульон, подправя се със сол и черен пипер.Пече се в умерена фурна и се изважда преди ориза да е поел бульона.Оставя се покрит за около 10-15 минути.

Скариди с куркума в масло

скариди снимка 8 1кг.скариди, 150 гр.масло, 100 мл. лимонов сок, чесън на вкус, ? ч.л. куркума, черен пипер, сол, магданоз

Смесват се чесъна, куркумата, черния пипер, солта и лимоновия сок.С получената марината се заливат почистените от люспите скариди. След половин час се отцеждат и се запържват в разтопеното масло, след няколко минути се добавя и маринатата. Задушават се до готовност.Поръсват се с магданоз.