Канелата – силата да лекува
Канелата е не само една от най-старите подправки, но в древността е била използвана както заради лечебните си свойства, така и за балсамиране. Добива се от вътрешната част на кората на тропическо лаврово дърво. След дъждовния период кората на дървото се обелва, оставя се да изсъхне и се навива на тънки пръчици. Съществуват няколко разновидности -цейлонска канела (Cinnamomum), която расте предимно в Шри Ланка, дървото касия (Cassia), което се отглежда в Китай. Цейлонската канела има деликатен сладък аромат, вкус и наситен светлокафяв цвят, съдържа минимално количество кумарин, докато касия е доста силна и има остър, пикантен вкус. Канелените пръчици на цейлонската канела изглеждат по-груби, но в действителност са по-крехки и дори можете да ги дъвчете с лекота. Касията е с дебела и твърда кора. Цейлонската канела се приема за най-добрата и носи многобройни ползи при ежедневна употреба.
Канелата съдържа голямо количество етерични масла, канелен алдехид, смола, нишесте, дъбилни вещества. Отличен източник на манган, диетични фибри, калций и желязо.
Канелата може да се купи под формата на канелени пръчици или в прахообразна форма. Пръчиците издържат по-дълго от канелата на прах. За качеството на канелата говори нейния мирис, който трябва да бъде сладък, силен и чист. Канелата на прах издържа около шест месеца, а пръчиците около година.
Канелата се отличава с комплексно съдържание на биоактивни съставки, всяка от които се свърза с изпълнението на определени функции. На цинамалдехидът се дължи приятния аромат на подправката. Кумаринът е отговорен за вкусът на канелата, а няколко други компонента, включително метилхидроксихалкон полимерите (MHCPs) допринасят за системното въздействие върху инсулинова чувствителност и регулирането на въглехидратния метаболизъм.
Ползите от канелата са много :
- Регулира кръвната захар и действа отслабващо- изследвания показват, че помага за балансирането на кръвната захар чрез стимулиране на инсулиновите рецептори, тялото произвежда по-малко инсулин, напрежението върху панкреаса намалява, метаболизмът се подобрява, нивата на кръвната захар спадат, ценна подправка в борбата с диабет тип 2;
- Подобрява здравето на дебелото черво- калцият и фибрите помагат на организма за изчистване от вредните натрупвания;
- Действа позитивно върху зрението-канелата действа като стимулант, благодарение на аромата, вкуса и съдържанието си; подобрява паметта и действа позитивно върху зрението;
- Подобрява кръвообращението-кумаринът, който се съдържа в канелата е много полезен, но когато се приема в малки дози; познат като „разредител на кръвта” предотвратява образуването на кръвни съсиреци-тромбоцити. Хора, които имат нарушения в кръвосъсирването и приемат лекарства за разреждане на кръвта – не трябва да приемат канела;
- Превенция на рак- според изследвания направени в САЩ канелата намалява разпространението на левкемия и лимфома на раковите клетки
- Помага при инфекции на пикочните пътища-отлично средство срещу цистит
- Против главоболие- успешно се справя с главоболието, както и с високото кръвно налягане;
- Помага при лош дъх в устата –малко мед с канела, направете гаргара и ще премахнете лошия дъх;
- При ставни болки и възпаления- благодарение на своите противовъзпалителни свойства , канелата облекчава болките и намалява възпаленията;
- При зъбобол- може да си направите компрес от мед и канела и поставите върху болния зъб
- Облекчава менструалните спазми- канелата е полезна за здравето на жените, защото помага за облекчаване на менструалните спазми и дискомфорт
- Подобрява храносмилането-ефективно средство за подобряване на храносмилането, помага премахването на излишните газове и подобрява усвояването на храната,елиминира повишената киселинност, ефективно средство срещу диария и сутрешно гадене;
- Срещу гъбични инфекции-има противогъбични и антибактериални свойства
- Отлично средство против настинки и възпаления на дихателните пътища- затоплена с вода и мед е чудесно средство за повишаване на имунитета
Комбинацията на мед с канела не позволява натрупването на мазнини.Ако искате да регулирате теглото си, е нужно сутрин на гладно, половин час преди закуска да изпиете чаша гореща вода с мед и канела. Същото се прави и вечер преди лягане. Важно е да се спазва съотношението ? ч.л. канела, 1 ч.ч. вода и 1 ч.л.мед. Водата се слага да заври, залива се канелата и се оставя да престои около 30 мин. Когато се охлади се прибавя и меда, за да не се разрушат и ферментите. Ефектът от тази комбинация е в резултат на пречистващия ефект на храносмилателния тракт.
Канелата има редица приложения в кулинарията- използва се в много кексове, сладкиши, торти, млечни и шоколадови напитки, както и към греяно вино, мед и чай.
Топъл шоколад с аромат на канела
100 гр.черен шоколад, 400 мл.прясно мляко, 1с.л.сметана, 1с.л. захар, ванилия, 1ч.л. канела на прах
Млякото и сметаната се кипват, натрошения шоколад се пуска вътре , прибавя се ванилията, канелата и захарта. Отново се връща на огъня и сместа се разбива на пяна.Гарнира се с разбита сметана ,пръчици канела
Греяно вино с канела и коняк
2 ч.ч. вода, 1с.л.захар (ако обичате по-сладко може и повече), 2 пръчици канела, 1.5 л.червено вино, ч.ч.коняк ,лимонови резенчета
Водата, канелата и захарта се слагат в тенджера и се кипват.Добавя се виното и се изчаква докато отново сместа започне да става гореща, но не и да завира.Сваля се от огъня и се сервира горещо гарнирано с лимонови резенчета
Сладкиш с тиквички и канела
500 гр.тиквички, 3 яйца, 500 гр. кристална захар, 1 пакетче ванилова захар, 420 гр.брашно, 100 гр.лешници, 1 пакетче бакпулвер, 1 ч.л. канела, 250 мл. олио
Тиквичките се настъргват, изтискват се и се оставят настрани.Яйцата се разбиват със захарта и ванилията, брашното се пресява, смесва се със смлените лешници, бакпулвера, канелата и се разбърква внимателно с яйчената смес.Накрая се прибавя олиото и тиквичките и се разбърква внимателно.Сместа се изсипва в покрита с готварска хартия за печене тавичка и се пече за около 20-25 мин. в предварително загрята фурна на 180°С. Особено вкусно става ако се добави в сместа сладко от кайсии, а отгоре се залее с разтопен шоколад и натрошени бадеми.
Кекс с орехи , канела и какао
3 ч.ч.брашно, 3 яйца, 1 ? ч.ч захар, ? ч.ч олио, 1ч.ч кисело мляко, 1ч.ч смлени орехи, 6 с.л.какао, 1 ч.л. канела, 1ч.л. бакпулвер
Разбиват се яйцата и захарта, добавя се олиото, брашното, киселото мляко, канелата и бакпулвера. Накрая се добавят и смлените орехи. Сместа се разделя на две, в едната част се прибавя какаото, формата се намазва с олио, набрашнява се и се изсипва първо бялата смес, а след това и кафявата, като целта е тя да се излее в средата на бялата и да обиколи цялата форма.Кексът се пече на 180° за около 45 мин. Поръсва се с пудра захар.
Ребърца с мед и канела
1 кг.св.ребра, 1-2 с.л. мед, 1 ч.л. канела, 2-3 с.л. оцет, 1-2 с.л. олио, черен пипер
Смесват се меда, оцета, канелата, олиото, черния пипер, сол на вкус. Ребърцата се оставят за около два часа в хладилник с маринатата. Печат се в умерена фурна първо с фолио, а последните десет минути махнете фолиото и запечете.