Рийз Уидърспун се храни рационално и спортува

Рийз Уидърспун е пример за това как чрез спазването на два прости принципа, човек може не само да има перфектното тяло, но и да поддържа организма си в добро и здраво състояние. Тя винаги изглежда добре и никога не е стигала до анероксията, която се е разпространила из Холивуд като чума.

Първи приницип : оптимално разпределение на храната през деня и контрол върху количеството на порциите.

Хранителният режим на по-голямата част от населението е нездравословен, като в повечето случаи закуската е символична или се пропуска, обядът е недостатъчен, а вечерята обилна и високоенергийна.  Неправилният режим на хранене води до обменни нарушения и болести на храносмилателната система. Освет това поддържа апетита и води до адаптивно складиране на повече хранителни вещества като резерв, т.е затлъстяване.  Обилната храна, получена в един или два приема, е причина за лошо усвояване на белтъците, докато мазнините и въглехидратите се усвояват добре, но организма не може да ги метаболизира и те се заделят като резервна мазнина. Особено вредно е обилното вечерно хранене, непосредствено преди лягане за сън, с храна, богата на мазнини. Слд такова хранене по време на сън са по-интензивни процесите на отлагане на холестерола върху съдовата стена. Прехранването вечер води до по-изразено наддаване на тегло, както и до по-голяма вероятност за образуване на жлъчни и бъбречни камъни, тъй като през нощта тези процеси са по-интензивни.

Препоръчително е да се спазва поне трикратен прием на храна, при който закуската да включва 20-25% от общото количество за деня, обядът 40-45% и вечерята останалите 30-35%. Оптималното разпределение на храната обаче трябва да бъде на 4 приема и те да бъдат разпределени по следния начин: закуска – 20%, обяд – 40%, втора закуска – 10% и вечеря – 30%.

Седмичното разпределени на храните също е важно за оптималното усвояване на хранителните вещества, според метаболитните потребности на организма.  Препоръчително е:

7 дни в седмицата да се консумират зеленчуци и плодове         

7 дни зърнени продукти в умерени количества

5-6 дни мляко и млечни продукти

2-3 дни месо и месни продукти

1-2 дни риба

1-2 дни яйца

1-2 дни варива, ядки

1-2 вегетариански дни, в които се приемат само плодове, зеленчуци, зърнени продукти, варива или ядки

Втори принцип: ежедневни тренировки

Рийз е запалена по спорта и от неприятен ангажимент, за нея той се е превърнал в приятно занимание, което практикува ежедневно сама или със семейството си. Тича по пет километра на ден, редовно ходи на фитнес и на йога. По този начин се поддържа не само формите на тялото си, но и доброто състояние на мускулатурата.

Рийз Уидърспун, както всички останали хора, полага усилия, за да има перфектното тяло, но го прави по един доста по-здравословен и рационален начин. Това не е режим, с който ще постигнете бързо сваляне на килограми, но ако го превърнете в начин на живот едва ли ще се налага да прибягвате до други диети.