Деми Мур и Суровоядството.

 

Суперзвездата Деми Мур през 2012 ще навърши 50 години и независимо от това по бански изглежда по-добре от повечето жени, та дори и тези, които са наполовина на нейната възраст. Каква е нейната тайна? Суровоядство! Много звезди го практикуват, защото суровата храна ги кара да се чувстват и да изглеждат прекрасно.

Ако сте заинтересовани от диетата на Деми, ще трябва да се сбогувате с всички преработени храни, хляба и повечето продукти в магазина. По този начин ще премахнете от менюто си множество високо калориийни източници като захар, наситени мастни киселини и трансмастни киселини.

Суровоядството дълго време беше отричано,  тъй като се смяташе, че човешкият организъм не се нуждае от ензимите, с които го снабдяват растителните продукти, защото той сам синтезира всички необходими ензими. Освен това се смяташе, че обработката на храната подобрява хранителната стойност и подпомага усвояването на веществата.

Днес обаче се предполага, че въпреки че организмът може сам да синтезира ензимите си, това води до голям разход на енергия. Консумацията на бедни на ензими храни натоварва панкреса и други органи и евентулно води до тяхното увреждане.  Все повече проучвания доказват, че преработените и претоплените храни съдържат канцерогени, които индуцират рак при опити с мишки и плъхове.

Разбира се, суровоядството трябва да бъде балансирано. Трябва да се поемат достатъчно зеленчуци, сурови ядки, семена и плодове, които да удовлетворят дневните енергийни потребности.

Преди да започнете да практикувате диетата  е добре да се консултирате с диетолог, който да ви помогне да преминете към суровоядство и да изгради балансиран хранителен режим.  Диетата трябва да бъде изготвена така, че да осигурява всички необходими витамини и минерали за организма.

Спазването на суровоядството не е лесно. Необходимо е да се прекарва доста време в кухнята. Ето някои от храните, които включва: кълнове, зеленчуци, плодове, сурови ядки, морски зеленчуци, пълнозърнести храни.

Алкохолът, рафинираната захар и кофеинът са забранени.

Повечето привърженици на суровоядството са вегани и не ядат животински продукти, но може да се консумират сурови яйца или сирене от непастьоризирано мляко.

Суровоядството не е за всеки! Освен че изисква доста лишения, то може да бъде и опасно, ако не се спазва правилен хранителен режим или ако страдате от някои заболявания. Преди да започнете да го практикувате, трябва да се консултирате с Вашия лекар!