Хроничен панкреатит
Диетичното хранене при хроничния панкреатит трябва да отговаря на следните изисквания:
1.Храната трябва да бъде с нормално белтъчно съдържание, като се дават главно мляко, млечни белтъчини и нетлъсти меса.
2.Въглехидратите да се дават в лесна за усвояване форма – глюкоза, захар, нишесте, ориз, картофено пюре, бял хляб.
3.Зеленчуците и плодовете да се дават под формата на бульони, пасирани компоти или пюрета.
4.Храната трябва да се дава топла и на малки порции.
5.Като напитки се разрешават само минерални води и пресни плодови сокове.
Примерно еднодневно меню:
Първа закуска |
Чай с лимон,сухар,извара |
Втора закуска |
Малеби със сок от ягоди или малини |
Обед |
Прецеден зеленчуков бульон с грис без масло, 100г бяло месо,варени или печени картофи,100мл сок от моркови,плодово желе. |
Следобедна закуска |
Чаша обезмаслено мляко, сухар |
Вечеря |
Оризена каша, сок от домати,извара,печени ябълки |
Вижте още:
Диетично хранене при заболявания на черния дроб, жлъчката, жлъчните пътища