Хранене на малкото дете

След първата година храносмилателната система на детето продължава да се развива и оформя. Дъвкателният апарат до края на втората година се дооформя, повишава се активността на храносмилателните ензими, което дава възможност за преминаване на детето от лесносмилаемите, бързоусвоими кърмачески храни към по-разнообразните и трудносмилаеми.

В тази възраст се развиват вкусовите възприятия и изработват хранителни навици. Ако детето привикне да яде солено, кисело, много сладко тези вредни за здравето навици могат да останат за цял живот.

Детето трябва да получава дневно 450г мляко и различни млечни продукти. Не по-малко от 4-5 пъти трябва да се дава месо 50-60г /пилешко, телешко, нетлъсто свинско, агнешко/. В безмесните 1-2дни в седмицата като източници на ценни белтъци в менюто се използват яйца, мляко, млечни продукти. Риба се дава веднъж седмично и тя трябва да се подбира нетлъста, с лесноотстраняващи се кости /филе от мерлуза, калкан, бяла риба/.

Пресните плодове и зеленчуци не трябва да липсват в менюто на детето, като в началото на втората година могат да се дават все още настъргани, а след1,5години, нарязани на тънки ивички.

Най-често използваните кулинарни обработки за приготвяне на ястия за малките деца са варене, задушаване, печене. Пържените храни трябва да се избягват или да се поднасят по-рядко.

Подправките, които се използват са: магданоз, копър, чубрица, джоджен, целина, сладък червен пипер, лимонов сок. Не трябва да се използват люти подправки и оцет.

За приготвяне на ястията за малките деца за предпочитане са пресни продукти пред замразените и консервираните.

Поради това, че храната се задържа в стомаха не по-малко от четири часа, най-подходящия режим за хранене е четирикратния с равномерно разпределение на енергията и хранителните вещества: сутрешна закуска 25%, обяд 30%, следобедна закуска 20%, вечеря 25%.

Обемът на храната за едно хранене трябва да отговаря на обема на стомаха в тази възраст – 300-350см3 . За обяд се дава 50см3, 120-150г основно ястие, 30-40г салата и 100-150г десерт. За вечеря 120-150г основно ястие и 150-200г кисело мляко или млечен десерт.

Като се има предвид, че в ранна детска възраст организмът има повишени потребности от вода, подходящо е да се предлага на децата освен вода и различни плодови сокове, боза, айран.  

 

Вижте още:

Хранене на кърмачета

Хранене на децата в предучилищна и училищна възраст

7 лесни и практични начина да научим детето на здравословен хранителен режим