Хранене на кърмачета

Както всички знаем през първите месеци от живота на детето най-подходяща храна е майчината кърма. Храносмилателната и отделителната му система не са достатъчно оформени, поради което усвояването на друга храна е затруднено.Неразвитият дъвкателен апарат изисква започването с течна храна и постепенното нарастване на частиците в храната.Обезвреждащата отровите функция на черния дроб също е незряла, затова е нужно да се спазват високи изисквания към химичната и бактериална чистота на храната. Особено внимание трябва да се обърне на зеленчуците способни да натрупват нитрати – спанак, моркови, цвекло. Не се допуска присъствието на консерванти, оцветители, антибиотици, хормони, пестициди и други вредни вещества в храните за деца. Желателни са само добавките на витамини и минерални вещества в количества, съобразени с дневните потребности на детския организъм. За максимална безвредност на храните, предпочитайте стъклените опаковки пред пластмасовите и металните.

Към четвъртият месец, майчината кърма вече не е достатъчна за бързо растящият детски организъм, затова е наложително допълване на храненето с храни по-богати на белтъци, желязо и други минерални вещества. Захранването с нови храни трябва да става постепенно, като последователността е както следва:

-през 2 месец – плодов сок;

-в края на 4 месец – пюре от зеленчуци и мляко;

-в края на 5 месец – млечно-брашнена каша, млечно-плодов кисел и през ден ? сварен жълтък;

-през 6 месец – през ден готово месно-зеленчуково пюре и ? твърдо сварен жълтък.

-през 7-8 месец – попара със сирене, настъргани плодове, през ден по един твърдо сварен жълтък, 30г супа;

-през 9-10 месец – постепенно на обяд се включва разнообразна обща храна.

-през 11-12 месец – става отбиване на детето и приучване към обща храна. Зеленчуците и плодовете не са само настъргани, но и нарязани на тънко. Месото – телешко, пилешко, нетлъсто свинско не само пасирано и смляно, но и накълцано.

Плодовите и зеленчуковите сокове се дават на детето до 1 година 1-2 пъти дневно. За предпочитане са натуралните сокове, приготвени непосредствено преди поднасяне. Соковете от ябълки и моркови не бива да се смесват със соковете на други плодове и зеленчуци, тъй като съдържат аскорбинокдидаза, която разрушава витамин С. Сокът от ягоди не е уместен, тъй като могат да настъпят алергични реакции на организма. Соковете от сливи и грозде също не са за предпочитане, тъй като предизвикват храносмилателни разстройства.

В резултат на захранването с по-концентрирани и трудно смилаеми храни, режимът на хранене от 6-7 кратен в началото достига до 5-4 кратен към края на първата година.

 

Вижте още:

Особености в храненето на малки деца

Хранене на децата в предучилищна и училищна възраст

7 лесни и практични начина да научим детето на здравословен хранителен режим