7 лесни и практични начина да научим детето на здравословен хранителен режим

Ще ви представим няколко лесни и практични съвета, които ще Ви помогнат да промените възприятията на детето към здравословното хранене.

1.Бъдете информирани и давайте добър пример на детето си! Колкото и да е трудно, опитайте се да купувате храна, в която няма скрити добавки като химикали, оцветители, сол, захар, нитрати и др. Запознайте детето си с ползите, които предоставя пълноценното хранене, и многото отрицателните страни на нездравословните храни. Най-добрият съветник обаче е примерът, който вие давате, като също спазвате здравословен и пълноценен режим на хранене.

2.Осигурете активен начин на живот на детето! Упражненията са важна част от растежа и развитието и помагат за общото благосъстояние на организма. А и изразходването на повече енергия от детето, ще доведе и до желание за храна, та дори и здравословна.

3. Ангажирайте децата! Децата обичат да прекарват време с родителите си и да помагат на мама в кухнята. Накарайте ги да направят нещо елементарно, или ги попитайте за мнение, как да украсите салатата например? Когато детето усеща, че мнението му е взето под внимание и че му е позволено да взима решения, то ще изяде с охота, това което сте му приготвили.

4.Следвайте правилото 80/20! Освен, ако не са под постоянен надзор, не е реалистично да очаквате от децата да се хранят здравословно през цялото време. Правилото 80/20 дава възможност за здравословно хранене у дома, и за „лакомства”, когато детето е навън. Това помага за избягване на изолацията и лишенията. Също така помага детето да се чувства свободно и независимо.

5.Бъдете последователни! Изключително важно е вие като родител да бъдете упорит и последователен в решението си да създадете здравословен хранителен режим на детето. Не казваме, че ще бъде бързо и лесно, но осигурявайки стриктен режим на хранене, постепенно ще му внушите здравословни навици.

6.Бъдете креативни! Децата обичат различните форми и цветове. Използвайте въображението си, и измислете различни начини, за да направите храната по-привлекателна и интересна за детето. Ако детето не харесва някоя съставка, стрийте я или я пасирайте, за да остане незабелязана.

7.Яжте в изобилие! Децата растат с бързи темпове. Това означава, че изискванията за хранителни вещества са изключително високи. Не поставяйте детето на диети. Ограничителните диети могат да доведат до дефицит на хранителни вещества. Вместо това, хранете детето със здравословни храни и му позволете да  си хапва, колкото пожелае.

 

Вижте още:

Хранене на кърмачета

Особености в храненето на малки деца

Хранене на децата в предучилищна и училищна възраст