Хранене при кърмачета и деца

Хранене на кърмачета:Както всички знаем през първите месеци от живота на детето най-подходяща храна е майчината кърма. Храносмилателната и отделителната му система не са достатъчно оформени, поради което усвояването на друга храна е затруднено.Неразвитият дъвкателен апарат изисква започването с течна храна и постепенното нарастване на частиците в храната.Обезвреждащата отровите функция на черния дроб също е незряла, затова е нужно да се спазват високи изисквания към химичната и бактериална чистота на храната…..

Особености в храненето на малки деца:След първата година храносмилателната система на детето продължава да се развива и оформя. Дъвкателният апарат до края на втората година се дооформя, повишава се активността на храносмилателните ензими, което дава възможност за преминаване на детето от лесносмилаемите, бързоусвоими кърмачески храни към по-разнообразните и трудносмилаеми. В тази възраст се развиват вкусовите възприятия и изработват хранителни навици….

Хранене на децата в предучилищна и училищна възраст: В тази възраст стават значителни промени в ръста и интелекта, започва половото съзряване, повишава се интензивността на обменните процеси. Увеличава се двигателната активност, което води до увеличаване разхода на енергия….

7 лесни и практични начина да научим детето на здравословен хранителен режим:Ще ви представим няколко лесни и практични съвета, които ще Ви помогнат да промените възприятията на детето към здравословното хранене.1.Бъдете информирани и давайте добър пример на детето си! Колкото и да е трудно, опитайте се да купувате храна, в която няма….