Няколко съвета как да се храним, когато имаме настинка или грип.

1.Приемът на много течности е от съществено значение, по този начин се изхвърлят токсините от тялото. Идеалните течности са вода и свеж плодов сок. Избягвайте напитки които имат диуретично действие /кафе, чай/.

2.Избягвайте млякото и други млечни продукти. Изследвания показват, че съединение в млякото води до освобождаването на хистамин – химикал, който допринася за хремата и запушения нос и може да влоши симптомите.

3. Алкохолните напитки също не са за предпочитане, тъй като водят до дехидратация, разрушават витамин С в организма и натоварват черния дроб, който трябва да работи допълнително, за да изчисти токсините от организма по време на болестта.

4.Ако нямате апетит, не се насилвайте да ядете, важното е да приемате достатъчно течности. Храната, която приемате трябва да бъде максимално лека и лесно смилаема, добре е да се наблегне на зеленчукови супи, бульони, салати и леко запечена риба или пиле. Избягвайте храни с високо съдържание на мазнини, трудно смилаеми храни като сирене, червено месо и сладкиши.

5.Хранете се балансирано. Ако е необходимо, взимайте хранителни добавки, за да сте сигурни, че получавате препоръчваната дневна доза витамини А, В комплекс, витамин С, както и минерали – цинк и мед.

6. Грейпфрутът е страхотен помощник в борбата с настинката – с високо съдържание на витамин С и помага за изчистването на черния дроб. Експертите препоръчват изяждането на един или повече грейпфрути  на ден,  за превенция и силна имунна система. Обърнете внимание обаче, че грейпфрута може да взаимодейства с някои медикаменти с рецепта, например понижаващи холестерола лекарства, антихистамини, психолептици, затова е необходима консултация с лекар, ако приемате такива лекарства.