Диетично хранене при язвена болест

Диетичното хранене  при язвена болест е от огромно значение за нейното излекуване. То трябва да отговаря на следните изисквания:

1.Да осигурява покой на засегнатия орган, като болният не получава механично и химично дразнещи храни, а същевременно приема пълноценна храна и не гладува.

2.Диетичното хранене трябва да продължи няколко месеца

3.Болният трябва да се храни 4-5 пъти на ден с храна, богата на витамини.

Разрешени храни: мляко и всички млечни супи, сметана, извара, пресен несолен кашкавал, краве масло, маслиново и сусамово масло, рохки яйца или приготвени ястия от яйца на пара (яйчен омлет на пара), варено телешко месо, приготвени с варено месо ястия, като пудинг, суфле, кюфтета на пара , крехко свинско и говеждо месо, варено или печено на скара, пиле, бяло месо от птици, бяла речна или морска риба, нетлъсти прецедени зеленчкови супи (крем-супи), оризени, житни, овесени и други супи, бял хляб, сухар, бисквити, пюрета от зеленчуци (моркови, картофи, сладки пиперки), добре узрели домати без семки, плодови сокове (от ягоди, грозде, череши, сладки ябълки, кайсии, сладки водни круши, портокали, лимони, нар и др.), слабо подсладени компоти, кисели с плодов сок, нишестени десерти, млечен крем, крем ванилия, мед ( не се понася добре от всички язвено болни), подправки – магданоз, копър, кимион, чубрица, доматено пюре, сладък червен пипер, доматен сос, сусамов тахан.

Забранени храни: алкохол, силен чай, кафе, шоколад , газирани напитки, пържени храни, месо и месни бульони, сурови твърди плодове; конфитюри и захарни продукти; сурови зеленчуци, ряпа, патладжани и др.; бобови варива – фасул, грах, бакла; туршии, консервирани солени храни – риба, салам, пастърма, саздърма; подправки – черен пипер, лютив червен пипер, горчица, хрян, лук, чесън, праз лук, гъби, черен хляб, царевица и др.

Режим на хранене: Болните от язвена болест трябва да се хранят редовно, приблизително на равни интервали от време, 4-5 пъти на ден и с по-малко количество храна. Необходимо е храната да се приема леко затоплена. Препоръчва се вечер да се яде рано (19часа) и малко, за да не се натоварва храносмилателният апарат през нощта.

Ако болният получава болка през нощта, той може да приема чаша мляко или крем. Препоръчва се пиенето и на витаминозни сокове.

Язвено болните могат да ядат всички ястия, позволени на болните от остър и хроничен гастрит.