Диетично хранене при хроничен гастрит

Причините за  хроничния гастрит могат да бъдат същите, както и при острия  – прием на дразнещи или трудно смилаеми храни, бързото хранене, поглъщането на несдъвкана храна, прекомерната употреба на подправки, алкохол, продължителното приемане на нестероидни противовъзпалителни лекарства. От значение са и някои хронични болести, както и хроничното недояждане с недостатъчно приемане на животински белтъчини, а също и липсата на витамини от група В, витамин С и А.

Хроничният гастрит обикновено се характеризира с тежест под лъжичката. Много често болните имат оригвания и повръщания, особено сутрин на гладно. При някои се наблюдава упорито безапетитие и слюнкоотделяне, а при други увеличен апетит. Болните от хроничен гастрит се оплакват още от лош вкус в устата /метален/, а понякога имат и диария.

Различават се две форми на хроничен гастрит: хипертрофичен гастрит с увеличена киселинност на стомашния сок и атрофичен ахиличен гастрит, при който солната киселина изчезва.

Хипертрофичен гастрит с повишена секреция и киселинност – при този гастрит трябва да се избягват всички химични и механични дразнители и да се дават витаминозни храни под формата на плодови и зеленчукови сокове.

Разрешени храни: отвара от липов цвят или лайка, прясно кисело мляко, мляко с ориз, грис или с оризено брашно, млечен крем, млечни и слизести супи, рохко сварени яйца или приготвени на пара, яйчени десерти, краве масло, извара, неферментирало сирене, различни плодови и зеленчукови сокове и пюрета от ягоди, малини, боровинки, портокали, лимони, грозде, череши, круши и др., печени ябълки и дюли, плодови желета и кисели, мед, зеленчукови прецедени супи, борш, варено телешко или пилешко месо, нетлъсто свинско, варено месо на пара приготвено под формата на суфле или пудинг, печено месо на скара, бял хляб, сухар, бисквити, юфка, макарони, фиде, кускус, бели каши, нишестени десерти.

Забранени храни: силен чай, кафе, какао, шоколад, газирани напитки, сладолед, кисели храни, подправки /оцет, горчица, черен пипер, лютив червен пипер, чесън/, туршии, сурови твърди плодове, силни месни бульони, печено и пържено месо, пържени ястия, яхнии, месни консерви, хайвери, конфитюри и концентрирани захарни изделия.

Режим на хранене: Болните и от двете форми на хроничен гастрит трябва да се хранят често и по-малко /5 пъти на ден/ и да приемат храната леко затоплена.

Примерно еднодневно меню:

Първа закуска

краве масло-20г, рохко яйце, прясно сирене-30г, чай, бял хляб

Втора закуска

мляко с грис, плодов сок-200мл

Обед

зеленчукова крем-супа, телешко месо с бяла каша, прясна салата или печени пиперки, мус от ябълки

Следобедна закуска

пудинг от извара, доматен сок-100мл

Вечеря

яйца на очи-2бр, кисело мляко, плодов сок-200мл, бял хляб

 Ахиличен гастрит /намаление или пълна липса на солна киселина в стомашния сок/ – Когато отделянето и киселинността на стомашния сок са намалели се дават храни, които възбуждат секрецията и увеличават киселинността. При такива състояния не е необходимо винаги да се дава химично щадяща храна.

Разрешени храни: китайски чай, кафе, какао, шоколад, мляко с грис, с ориз, млечен крем, млечни супи, сирене, пресен кашкавал, извара, рохко сварени яйца, яйчени омлети на пара, месо –телешко, пилешко, свинско на скара, силни месни бульони, бяла варена или печена риба, шунка, луканка, тестени храни, зеленчукови пюрета от картофи, моркови, цветно зеле, зеленчукови крем супи, варени плодове във вид на слабо подсладени компоти, печени плодове, шарлота, прясна салата, стъргани моркови, пресни млади краставици и добре узрели домати. Болният може да приема някои подправки като кимион, чубрица, ким , оцет, лимонена и винена киселина, лимонов сок, газирани води.

Забранени храни: алкохол, сладолед, черен пипер, лютив червен пипер, ряпа, сурови твърди зеленчуци и плодове, варива или печена царевица, бакла, фасул, грах, салам, суджук, много солени риби и хайвер, тлъсти храни, пържени ястия, концентрирани захари.

Примерно еднодневно меню:

Първа закуска

мляко с кафе-250мл или чай, масло-20г, сирене-50г, хляб или сухар.

Втора закуска

мляко с грис или ориз, доматен сок.

Обед

Слизеста супа от ориз, овес, жито или ечемик с месен бульон, телешко,птиче месо или риба-200г, пюре от спанак-200г, цветно зеле или макарони, салата от домати, печени пиперки или зелена салата, компот-150мл

Следобедна закуска

кафе със сметана, рохко яйце, ябълково пюре

Вечеря

Месо на скара-200г, пюре от картофи, зелена салата или стъргани моркови, плодов сок-200мл, хляб.

 Болните поради липса на стомашна киселина често получават значително обедняване на организма на витамин С, витамини от група В, и на някои минерални вещества. Поради това болните трябва да получават в по-голямо количество плодови и зеленчукови сокове, богати на витамин С и витамини от група В под формата на  хранителна добавка или като се приготвят отвари от пшенични трици, напитки с бирена или хлебна мая.

Използвана литература: Диетично хранене, проф.Т.Ташев