Рецепти при остър гастрит

Млечен кисел

200мл прясно мляко

15г нишесте

25г захар

ванилия

Захарта се слага във врящото мляко. Нишестето се размива с малко студена вода или със студено мляко и се прибавя към кипящото мляко при постоянно бъркане. Ври 2 минути. Снема се от огъня, поставя се ванилията и се разсипва в купички, докато сместа е още топла.

Слизеста супа от ориз

40г ориз

5г масло

100мл прясно мляко

10г кисело мляко

1/5 яйце

15мл сок от моркови

300мл вода

1,5г сол

Почистеният и измит ориз се поставя в определеното количество студена вода и се вари на тих огън до пускане на слизта.  Изсипва се в гевгир и се пасира леко над топлото мляко при постоянно бъркане. Оставя се да кипне и се снема от огъня. Застройва се с разбито кисело мляко и с яйцето, посолява се. Прибавя се маслото на парченца при постоянно бъркане. Преди поднасяне в супата се слага сокът от моркови. Супата може да се подправи със сок от лимон вместо с кисело мляко.

Кисел от ябълки

150г ябълки

25г захар

10г нишесте

150мл вода

Плодът се измива, изчиства се и се нарязва на парченца. Залива се с вряща вода и се вари до омекване на плода. Пасира се. Към пасирания плод с течността от плода се слага захарта и се оставя да кипне. Прибавя се размитото в студена вода нишесте при непрекъснато бъркане с тел. Ври 2-3минути. Разлива се в купички. От част от плода може да се получи сок, който се прибавя към готовия кисел. По същия начин може да се получи кисел от кайсии, праскови, круши, дюли и др.

Пастет от извара

100г извара

5г масло

10г захар

50мл прясно мляко

10г бадемови ядки

Изварата, маслото и захарта се поставят в съд и се разбиват с тел до получаване на гладка и еднообразна смес. След това при непрекъснато бъркане се прибавя прясното мляко. Бадемовите ядки се слагат в студена вода на огъня и се варят около 3 минути. Изваждат се от водата, обелват се и се пекат до добиване на светлокафяв цвят. Счукват се много ситно, след което се добавят към пастета и се разбиват добре.