Диетично хранене при остър гастрит
Гастритът е състояние, при което стомашната лигавица е възпалена. Той може да бъде предизвикан от различни причини: бързо хранене, приемане на дразнещи или трудно смилаеми храни, подправки, солени консервирани храни, алкохол, много студени храни или напитки, продължителна употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства. Гастритът може да бъде остър / внезапното и тежко възпаление на стомашната лигавица/ и хроничен /възпаление, което продължава дълго време/. В тази статия ще разгледаме диетичното хранене при остър гастрит.
5те най-важни неща, които трябва да се спазват при остър гастрит:
- Да се очисти стомахът от дразнещата го храна чрез промивка или чрез даване на очистително;
- Да се даде пълен покой на болния орган, като стомахът се остави празен в продължение на 1-2 дни;
- Промивка на стомаха чрез приемане на обилно количество течности през първите 2-3 дни;
- В продължение на 2-3 седмици да се дават храни, които не дразнят стомаха;
- Да се дават витаминозни храни във вид на плодови или зеленчукови сокове.
Разрешени храни: отвара от лайки или от липов цвят, прясно мляко, прясно подквасено мляко, мляко с грис, мляко с ориз, млечен крем, млечни супи от картофи, овесени ядки, ориз или жито, плодови пюрета и сокове от ябълки, ягоди, грозде, череши, портокали, лимони, боровинки, добре се понасят печени ябълки и дюли, пилешки и слаб телешки бульон, варено месо на пара и приготвено под формата на суфле или пудинг, прясна речна риба и нетлъста морска бяла риба,варена; след третия ден могат да се дават бисквити, сухар и бял преречен хляб,юфка, макарони, нишестени десети; зеленчукови пюрета – от картофи, моркови, цветно зеле, зеленчукови сокове /особено добре действа сок от моркови/. След третия ден от диетичното лечение се разрешават прясно краве масло, прясно сирене, извара и рохко сварено яйце.
Забранени храни: силен китайски/руски чай, кафе, алкохол,газирани минерални води, сода, сладолед, кисели храни, подправки /оцет, горчица, черен пипер, лютив червен пипер, хрян, бахар и др./, чеснов лук, праз, лук, туршии, бобови варива, ряпа, червено цвекло, сурови твърди плодове, незрели и много кисели плодове, тлъсти меса, пържени храни, яхнии, пикантни сосове, солени риби, хайвер, пресен мек хляб и варени тестени изделия, конфитюри, желета, бонбони.
Режим на хранене: Болният трябва да се храни често, но по малко /до 5пъти на ден/, да пие леко затоплена вода и да приема всички супи, сокове и желета леко затоплени.
Примерно седмично меню:
Първи ден |
Очистително – най-добре 30мл рициново масло или английска сол, след което се дава 2-3 литра чай от шипки, лайка, липов цвят, мента, риган или от ябълкови кори, два лимона дневно. Добро лечебно действие оказва слизеста отвара от ориз, булгур, жито, смесена с пшенични трици и с боровинки. |
Втори ден |
Първа закуска: чай от лайка /мента, липов цвят, риган,ябълкови кори,шипки,боровинки/, млечен кисел |
Втора закуска: пюре от ябълки, прясно мляко | |
Обед: слизеста супа от ориз /овесени ядки или жито/, плодов кисел, плодов сок | |
Следобедна закуска: мляко с ориз, плодов сок | |
Вечеря: слизеста супа от ориз, плодов кисел, прясно мляко | |
Трети ден |
Първа закуска:мляко, бисквити |
Втора закуска:мляко с грис, плодов сок | |
Обед: зеленчукова крем-супа, варено месо /телешко, бяло месо от птици/или риба, млечен крем, млечно пюре от картофи, сухар. | |
Следобедна закуска: пюре от ябълки и бисквити | |
Вечеря: пилешки бульон, ориз, бяло месо, плодов сок | |
Четвърти ден |
Първа закуска: чай, краве масло -20г, извара или прясно обезсолено сирене-50г, бисквити |
Втора закуска: малеби с малинов сироп | |
Обед: пилешка супа с ориз, варено пилешко месо, пюре от картофи, млечен крем, сухар или препечен хляб | |
Следобедна закуска: мляко с ориз, плодов сок | |
Вечеря: варени картофи с масло, прясно мляко, плодов сок | |
Пети ден |
Първа закуска: прясно мляко, рохко яйце, масло-20г, бисквити |
Втора закуска: мляко с грис, плодов сок | |
Обед: телешко месо със сос бешамел, плодов кисел или желе, бял хляб | |
Следобедна закуска: пастет или пудинг от извара, бял хляб, плодов сок | |
Вечеря: сухар, прясно подквасено мляко, плодов сок | |
Шести ден |
Първа закуска: чай от липов цвят /риган, ябълкови кори/, прясно сирене, рохко яйце, сухар |
Втора закуска: млечна баница, плодов сок | |
Обед: зеленчукова крем-супа, телешко месо или риба на скара, варени картофи с масло, пюре от ябълки, бял хляб | |
Следобедна закуска: млечен крем, плодов сок | |
Вечеря: юфка със сирене, пюре от ябълки, плодов сок | |
Седми ден |
Първа закуска: прясно мляко, краве масло-20г, пчелен мед-30г, бисквити |
Втора закуска: рохко яйце, плодов сок | |
Обед: млечно-оризена супа, пудинг от месо, реване, плодов сок, бял хляб | |
Следобедна закуска: мляко с ориз, плодов сок | |
Вечеря: прясно сирене или пастет от извара, млечен кисел, плодов сок |
От 8мия до 20тия ден храната на болните от остър гастрит трябва да се приготвя от разрешените продукти, като месото и яйчните ястия се поднасят варени на пара. След 20тия ден болните постепенно преминават към обикновено хранене с по-широко застъпване на останалите храни, като за известно време се избягват химично и механично дразнещите стомаха храни.
Използвана литература: Диетично хранене, проф.Т.Ташев