Чернодробна цироза с асцит

Чернодробната цироза представлява дегенеративно заболяване на черния дроб. При това заболяване са смутени всички чернодробни функции; поради свиване на черния дроб се затруднява кръвообращението в коремната област, вследствие на което в корема се набира вода (асцит). При различните форми на цироза са необходими различни режими на хранене. Болни с по-малко поражение на черния дроб понасят почти нормалния режим, но с известно ограничение на мазнините и солта. При по-тежко увреждане е необходимо да се намалят белтъчините до минимум и да се изключат мазнините и солта до максимален предел.

Диетичното хранене при болни от чернодробна цироза с асцит трябва да отговаря на следните изисквания:

1.Храната трябва да бъде лесно смилаема и богата на въглехидрати и витамини.

2.Да бъде с нормално съдържание на белтъчини, и то главно от млечен произход.

3.Да не съдържа никакви мазнини и соли.

4.Да се намали приема на вода и течности.

Разрешени храни: обезмаслено мляко, извара, прясно обезсолено сирене, захар, мед, сладка, нетлъсто месо, бяла риба, бял хляб, сухар, тестени изделия, масло и олио в ограничени количества, едно рохко яйце на ден, лесносмилаеми зеленчуци под формата на пюрета или в суров настърган вид, плодови и зеленчукови концентрати  и сокове, кисело мляко, подправки(доматено пюре, кимион, чубрица, магданоз, джоджен, бирена и хлебна мая).

Забранени храни:алкохол, тютюн, бобови варива, зеле, туршии, всички месни и рибни консерви и др.

Вижте още:

 Диетично хранене при заболявания на черния дроб, жлъчката, жлъчните пътища.