Чернодробна цироза с асцит
Чернодробната цироза представлява дегенеративно заболяване на черния дроб. При това заболяване са смутени всички чернодробни функции; поради свиване на черния дроб се затруднява кръвообращението в коремната област, вследствие на което в корема се набира вода (асцит). При различните форми на цироза са необходими различни режими на хранене. Болни с по-малко поражение на черния дроб понасят почти нормалния режим, но с известно ограничение на мазнините и солта. При по-тежко увреждане е необходимо да се намалят белтъчините до минимум и да се изключат мазнините и солта до максимален предел.
Диетичното хранене при болни от чернодробна цироза с асцит трябва да отговаря на следните изисквания:
1.Храната трябва да бъде лесно смилаема и богата на въглехидрати и витамини.
2.Да бъде с нормално съдържание на белтъчини, и то главно от млечен произход.
3.Да не съдържа никакви мазнини и соли.
4.Да се намали приема на вода и течности.
Разрешени храни: обезмаслено мляко, извара, прясно обезсолено сирене, захар, мед, сладка, нетлъсто месо, бяла риба, бял хляб, сухар, тестени изделия, масло и олио в ограничени количества, едно рохко яйце на ден, лесносмилаеми зеленчуци под формата на пюрета или в суров настърган вид, плодови и зеленчукови концентрати и сокове, кисело мляко, подправки(доматено пюре, кимион, чубрица, магданоз, джоджен, бирена и хлебна мая).
Забранени храни:алкохол, тютюн, бобови варива, зеле, туршии, всички месни и рибни консерви и др.
Вижте още:
Диетично хранене при заболявания на черния дроб, жлъчката, жлъчните пътища.