Хроничен хепатит
При хроничният хепатит болните се оплакват от смущения в храносмилателната система: тежест след консумация на тлъсти храни, подуване на корема, понякога имат сивкаво-блед цвят на кожата, оплакват се от отпадналост, главоболие, което често има характера на мигрена.
Храната трябва да отговаря на следните изисквания:
1.да е богата на въглехидрати и с нормално количество белтъчини, особено млечни продукти;
2.да е сравнително бедна на мазнини, особено от животински произход;
3.да не съдържа много сол и голямо количество течности;
4.да е богата на витамини, особено на А, B2, PP,B6, B12, C и К;
Разрешени храни: мляко, извара; нетлъсти меса; пресни речни нетлъсти риби, белтък от яйце плодове (препоръчват се най-вече грозде,ягоди, лимони,портокали,дини,пъпеши,ябълки), зеленчуци (моркови, картофи,прясно зеле,салати,червено цвекло,репички,лапад, домати и д р.); ограничено количество растителни масла, сметана и прясно масло, пшеничен хляб, бял хляб, бисквити, сухари, тестени изделия, каши, жито, житни храни, пчелен мед, сладка. Разрешава се приемането на сол до 5-6г на ден.
Забранени храни:животински мазнини, сланина, колбаси; мозък, яйчен жълтък, бъбреци; пържени храни, тлъсти риби, гъби, лук, патладжани, спанак, фасул, грах, месни и рибни солени консерви; хайвери, майонези; алкохол.
Режим на хранене: препоръчва се хранене 5 пъти на ден. Трябва да се избягва преяждането, тъй като се обременява стомашно-чревния канал, а също и черния дроб. Болните трябва се хранят бавно и да не приемат голямо количество течности по време на ядене.
Вижте още:
Остър вирусен хепатит /жълтеница/
Диетично хранене при заболявания на черния дроб, жлъчката, жлъчните пътища