Хранене при остър вирусен хепатит

При острия хепатит вследствие на поражението на черния дроб се смущават неговите най-важни функции. Затова е необходимо болните да приемат главно чисти монозахариди (глюкоза и фруктоза) и да ограничават мазнините и белтъчините.

Диетичното хранене през първата седмица трябва да бъде предимно богато на въглехидрати, особено на плодова захар, да съдържа малко мляко, млечни белтъчини (30-50г) и почти никакви мазнини. Храната трябва да бъде богата на витамини, соли и течности. През този период най-добри храни са: глюкозата, плодовите сокове, плодовете (най-вече ягоди, грозде, праскови), млякото и изварата. Дневната храна трябва да съдържа 400-500г въглехидрати, 30-50г белтъчини и почти никакви мазнини.

През втората седмица трябва да се дават прясна речна риба, нетлъсто месо и птици, телешко месо под формата на пудинг, суфле, скара или варено. Храната трябва да бъде богата на въглехидрати (400-500г дневно), с нормално количество белтъчини (около 70г) и бедна на мазнини (20-30г дневно краве масло или олио).

След третата седмица постепенно се увеличават белтъчините и мазнините до нормални граници, като се забранява употребата на алкохол, тютюн и на животински мазнини в продължение на няколко месеца до една година.

Разрешени храни: кисело и прясно мляко (обезмаслено), извара, обезмаслено сирене, нетлъст черен дроб, речна риба, крехко варено месо (говеждо, телешко, пилешко, пуешко), плодове, плодови сокове, зеленчуци (картофи, моркови, домати, зеле, салати и др), захар и захарни изделия, хляб, тестени храни, каши, слънчогледово масло, краве масло (20г дневно).

Забранени храни: забраняват се животинските мазнини, всички пържени храни, салами, саздърма, рибни консерви и солени риби, хайвер, алкохол, лютиви пиперки, чесън, лук, праз, силни сосове и подправки, туршии, бобови варива, патладжан.

Режим на хранене: Болните трябва да се хранят 5-6 пъти на ден, като се избягват преяждането и приемането на груба целулозна храна. Препоръчва се пиенето на 250мл минерална вода един час преди ядене, 3-4 пъти на ден.

Вижте още:

Хроничен хепатит

Диетично хранене при заболявания на черния дроб, жлъчката, жлъчните пътища