Остър холецистит

Острият холецистит представлява възпаление на жлъчния мехур. Проявява се със силна коликообразна болка в областта на дясното подребрие. Ако възпалението е по-дълбоко, може да се засегне и перитонеумът с признаци на ограничен перитонит: болката става постоянна, нетърпима, температурата се повишава, болните повръщат, получават безапетитие, рефлекторно подуване на корема и др.

Диетичното хранене в основни линии трябва да бъде както храненето при острия хепатит. Най-лошо се понасят животинските мазнини, особено пържени, тлъсти колбаси, пържени яйца, шоколад, майонези, зеле и др.

През първите дни болните се оставят на строга въглехидратна храна. Препоръчват се захар, мед, глюкоза в различни чайове. След това се разрешават слизести супи, сухар, препечен хляб, каши от овесени ядки, ориз, грис, пудинги от ориз, макарони, юфка без яйца, плодови и зеленчукови сокове. След спадане на температурата и успокояване на болката постепенно се включват мляко и млечни продукти (извара, сирене, обезмаслено мляко).  Постепенно в храната се включват различни речни риби, но само варени и с лимонов сок. Разрешават се и телешко и пилешко месо (без кожата), обикновено месото се дава варено или печено на скара. Много внимателно в храната могат да се включат краве масло, слънчогледово масло и зехтин в салати или слизести супи, маслата обаче в никакъв случай не трябва да се пържат.

Зеленчуците през време на острия възпалителен период трябва да се избягват. След успокояване на възпалението те се включват в храната, като в началото се препоръчват картофи, моркови, чушки, лимони, зелена салата, тиквички.

Забраняват се за по-продължително време репички, зеле, фасул, леща, грах и др. Забранени са и подправки като горчица, черен пипер, чесън, магданоз и др. След преминаване на възпалението се разрешават магданоз, чубрица, ким, карамфил, сладък червен пипер и др. В острия период плодовете също се забраняват, след това се дават под формата на плодови сокове и пасирани компоти.

Вижте още:

Диетично хранене при заболявания на черния дроб, жлъчката, жлъчните пътища