Диетично хранене при заболявания на черния дроб, жлъчката, жлъчните пътища

С диетата се цели възстановяване функциите на чернодробните клетки и жлъчния мехур и предотвратяване образуването на жлъчни камъни.

Основни изисквания към храната:

1.Приеманите мазнини трябва да се предимно от растителен произход. Количеството им в дневното меню е необходимо да  се намали  до 50-60г. Освен това богатите на холестерол продукти трябва да се избягват, тъй като при чернодробните и жлъчни заболявания е нарушена и холестероловата обмяна.

2. Оптималното количество белтъци в дневната дажба е 90-100г, като е желателно да се набавят предимно от млякото, диетичната извара, обезсоленото краве сирене, а също и от нетлъсто месо, птици, риба.

3. Количеството на въглехидратите е 350-450г, което дава възможност за образуване на по-големи количества гликоген, който има защитни функции за чернодробните клетки.

4. Особено полезни са плодовете и зеленчуците, меда, конфитюрите, сокове и нектари. В храната не трябва да липсват хранителни влакнини, поради тяхното положително влияние върху двигателната активност на червата и тяхното своевременно изпразване.

5. Забранени са храните, богати на холестерол, екстрактни вещества и дразнещите подправки.

6. По отношение начина на приготвяне – забраняват се пържените, мариновани и пушени продукти. Забраняват се също консервираните меса, птици, риба, хайвер, туршии, варива, патладжан, кафе, какао, алкохол.

7. Режимът на хранене трябва да бъде петкратен.

Хранене при:

Остър вирусен хепатит /жълтеница/

Хроничен хепатит

Чернодробна цироза с асцит

Остър холецистит

Жлъчнокаменна болест

Остър панкреатит

Хроничен панкреатит