Остър нефрит

Диетичното хранене при острия нефрит трябва да отговаря на следните изисквания:

1.В зависимост от състоянието в продължение на няколко дни трябва да се даде пълен покой на болните бъбреци, като болните се държат на пълен глад и жажда.

2.Да се премине постепенно към по-разширено хранене, като първоначално в храната се включват предимно въглехидрати.

3.Храната да бъде безсолна.

4.Да не се дават големи количества течности.

5.Да се избягват храни, които съдържат дразнещи подправки.

6.Да се дават витамини под формата на плодови и зеленчукови сокове или хранителни добавки.

Разрешени храни: отвара от лайка или от липов цвят; захар; компоти, конфитюри; пресни плодове (особено добро действие имат ягодите, пъпешите, гроздето, ябълките, портокалите, лимоните, дините, тиквите и др.); зеленчуци (картофи, моркови, червено цвекло, пиперки и домати); ориз, жито; овесени ядки; тестени изделия (макарони, бял хляб, бисквити, сухар и др.); краве масло; олио. По отношение на белтъчната храна се разрешават: прясна безсолна извара, бяла риба, крехко варено, телешко, агнешко или пилешко месо, като общото количество на белтъчините да не е по-голямо на първо време от 50г на ден.

 Забранени храни: китайски чай, кафе, шоколад, какао, месо, месни бульони, месни и рибни консерви, сол, подправки (черен пипер, бахар, магданоз, хрян, копър и др), лук, чесън, много течности, много мляко (най-много до 1л на ден), спанак, патладжани, туршии, алкохол.

Режим на хранене: Болните трябва да се хранят често, но с по-малко количество храна, която да приемат леко затоплена.

 

Вижте още:

Хроничен нефрит

 Диетично хранене при болести на бъбреците