Диетично хранене при болести на бъбреците

Общото в диетата при бъбречните заболявания е забраната за консумация на сол, силни подправки, ястия,богати на екстрактни вещества, силен чай, кафе, какао, шоколад. В зависимост от нарушенията на бъбречните функции се препоръчват редуване на глад и жажда с водни удари или липса на едни или други хранителни продукти, според вида на камъните. Характерно за технологичния процес при приготвяне на ястията е предварителното отстраняване на екстрактните вещества чрез варене на месото и рибата, след което се пече или задушава. Ястията трябва да са безсолни. Благоприятно действат на организма разтоварващи дни веднъж в седмицата или на десет дни с плодове (грозде, дини, пъпеши, круши, ягоди, тиква, кайсии и др), картофи или ориз.

Режимът на хранене е петкратен.

Най-често срещаните заболявания на бъбреците са:

Остър нефрит

Хроничен нефрит

Пиелонефрит

Хронична бъбречна недостатъчност

Нефроза

Бъбречнокаменна болест.