ДИЕТИЧНО ХРАНЕНЕ

Хранене при кърмачета и деца 

Хранене при грип и настинка

Хранене при заболявания на стомаха и панкреаса

Хранене при заболявания на черния дроб и жлъчката

Хранене при заболявания на бъбреците

Хранене при проблеми с венците

Диетологията е наука за хранене на болните. Тя обосновава принципите на правилното хранене при различни заболявания.В тази статия ще разгледаме основните принципи на диетичното хранене.

1.Задоволяването на потребностите от хранителни вещества и енергия трябва да бъде съобразено с моментното състояние на болния организъм. Например, ако болният е на легло, разходът на енергия е значително намален. Ако болният е в хронична фаза на заболяването и изпълнява професионалните си задължения, то храненето трябва да бъде съобразено с физическото натоварване. Потребностите от  различни хранителни вещества се влияят и от стадия на заболяването. Едни хранителни вещества се увеличават, а други значително намаляват. Завишено е количеството на белтъците при туберкулоза, на въглехидратите при заболяване на черния дроб, на мазнини при епилепсия и т.н. При болни от хепатит значително се намалява количеството на мазнините, при диабет – въглехидратите, при висока степен на бъбречна недостатъчност – белтъците.

2. Диетолечението трябва да бъде динамично. В зависимост от степента на заболяването е необходимо да се сменя една диета с друга.

3. Диетичната храна трябва да бъде вкусна, разнообразна, красиво оформена, за да възбужда апетита.

4.Основен принцип е да се щади химично, механично и топлинно болния орган, система или метаболитно звено. Механично щадене се постига чрез раздробяване, смилане, пасиране на продуктите – за получаване на по-нежна консистенция. От менюто се изключват трудносмилаемите, богати на целулоза – ряпа, гъби, зеле, бобови храни и на съединителна тъкан – месо от стари животни, шкембе, джолани и др. Силни химични дразнители са екстрактните вещества , етерични масла, натриевия хлорид, кофеинът, съединенията, получени при пържене при висока температура. За да се отстранят химичните дразнители се избира подходяща кулинарна обработка, например варене или задушаване, при която се извличат от продукта екстрактните вещества и етерични масла, а пърженето напълно се изключва. При повечето диети отсъстват острите подправки / черен пипер, горчица, люти пиперки, хрян, оцет/ , солените храни, концентрираните захарни изделия, алкохолът, силното кафе, чай, газираните напитки. 5. Подходящ избор на режима на хранене. За повечето болни той е близък до този на здравия човек. Най-често се прилага 4 и 5 –кратен режим на хранене.

Диетично хранене при остър гастрит. Гастритът е състояние, при което стомашната лигавица е възпалена. Той може да бъде предизвикан от различни причини: бързо хранене, приемане на дразнещи или трудно смилаеми храни, подправки, солени консервирани храни,алкохол, много студени храни или напитки, продължителна употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства…..

Диетично хранене при хроничен гастрит.Причините за  хроничния гастрит могат да бъдат същите, както и при острия  – прием на дразнещи или трудно смилаеми храни, бързото хранене, поглъщането на несдъвкана храна, прекомерната употреба на подправки, алкохол, продължителното приемане на нестероидни противовъзпалителни лекарства. От значение са и някои хронични болести, както и хроничното недояждане…..

Няколко съвета как да се храним, когато имаме настинка или грип.1.Приемът на много течности е от съществено значение, по този начин се изхвърлят токсините от тялото. Идеалните течности са вода и свеж плодов сок. Избягвайте напитки които имат диуретично действие /кафе, чай/.2.Избягвайте млякото и други млечни продукти. Изследвания показват, че съединение в млякото води до освобождаването на хистамин….. Диетично хранене при заболявания на черния дроб, жлъчката, жлъчните пътища. С диетата се цели възстановяване функциите на чернодробните клетки и жлъчния мехур и предотвратяване образуването на жлъчни камъни.Основни изисквания към храната…..     Диетично хранене при язвена болест. Диетичното хранене  при язвена болест е от огромно значение за нейното излекуване. То трябва да отговаря на следните изисквания: 1.Да осигурява …     Ролята на храненето при възпаление на венците. Заболяването на венците, известно още като пародонтит, е състояние, при което венците, както и потенциално костта около зъбите, се инфектират и възпаляват. Заболяването започва с ……

Хранене при бъбречни заболявания: Общото в диетата при бъбречните заболявания е забраната за консумация на сол, силни подправки, ястия,богати на екстрактни вещества, силен чай, кафе, какао, шоколад. В зависимост от нарушенията на бъбречните функции се препоръчват редуване на глад и жажда с водни удари или липса на едни или други хранителни продукти, според вида на камъните.