Джинджифил – рецепти за сладкиши, ястия и напитки

Джинджифил на чай, вкусни супи, ароматни ястия с месо и риба, фини лютеници и пресни шейкове: Джинджифилът очарова на вкус със свежа острота и също така е вярно, че той е известен и като еликсир на здравето. 

Джинджифилът е не само кухненска подправка, но и лечебно средство. Той придава един приятен , фин вкус , който действа апетитно и освежаващо. Използва се суров, изсушен и смлян на прах. Известни са ползите му за здравето кат0: противовъзпалително и отчистващо средство, помага на метаболизма, стимулира кръвообръщението, помага при гадене и болки в корема.

Джинджифилът в напитките:Джинджифил, мед, лимон

МЕД , МЛЯКО И ДЖИНДЖИФИЛ

Съставки за три порции:

50 гр.джинджифил

500 мл. мляко

4 с.л. мед

Джинджифилът се обелва и се нарязва на тънки филийки. Вари се заедно с 400 мл. от млякото. Оставя се за пет минути. Останалото мляко се загрява на машината до образуването на пяна. Млякото с джинджифила се овкусява с три лъжици мед и се престъргва през сито в загрята чаша. Отгоре се слага пяната като се украсява отгоре с останалия мед .

Джинджифилът в основните ястия:

Използва се често в азиатската и индийската кухня и е основна съставка на сос къри, супи, кетчуп, мармалади, маринати като им придава прекрасен аромат. Добре се комбинира в основните ястия с месо, риба, зеленчуци.

Пиле с джинджифилПиле с джинджифил:

Съставки за две порции:

2 пилешки бутчета

20 гр. джинджифил

1 портокал

4 л. течен мед

2 л. олио; сол на вкус

Натрийте пилешките бутчета със сол и оставете в хладилника за 30 минути. Обелете през това време джинджифила и нарежете на тънки шайби, изтискайте сока на половин портокал. Смесете 4 лъжици от сока на портокала, 4 л. течен мед, 2 л. масло (олио) и прибавете и парченцата джинджифил. Оставете бутчетата за още 30 минути . Нарежете другата половина от портокала на шайби и поставете в намазнена тавичка, отгоре поставете бутчетата и полейте с маринатата. Печете на средна скара в предварително загрята фурна на 200 °С за около 35-40 мин. След двадесет минути покрийте с фолио.

Супа с джинджифил

Истинско удоволствие е през зимата една топла ,вкусна и укрепваща имунната система супа, която да осигури необходимите хранителни вещества за организма.

Супа с джинджифилСупа от моркови

500 гр. моркови

20 гр. джинджифил

1 глава лук

1-2 скалидки чесън

1 л. зеленчуков бульон, олио, сол, черен пипер

Почистете морковите и ги нарежете на кръгчета, задушете лука , чесъна , прибавете морковите за около 3 минути и прибавете зеленчуковия бульон , оставете за около 20-25 мин. на средна температура докато морковите омекнат. Пасирайте и овкусете със сол и черен пипер. Изпечете си крутони в намазнена тава. Ще бъдат чудесна добавка.

Рибни ястия с джинджифил

Сьомга с джинджифилСьомга в плик

За две порции

2 парчета сьомга

2 с. л. соев сос

1 с. л. лимонов сок, 1с. л. мед

20 гр. пресен джинджифил

1 лайм, 1 малка люта чушка

Смесете соевия , лимоновия сок, меда, джинджифила и лайма нарежете на шайби, лютата чушка на малки парченца. Сложете сьомгата намазана с четка със сместа, в плик за печене и отгоре й разпределете джинджифила, лайма и парченцата люта чушка. Печете на средна скара в предварително загрята фурна за около 20-25 мин.

Десерти с джинджифил

Сладки с джинджифил

Ingwer-Cookie-530x3063 ч.ч брашно

1/2 ч.ч захар

1/2 ч.ч мед (ако обичате по-сладко може и повече)

1 яйце

125 гр. масло (олио)

2 ч.л. джинджифил

2 ч.л. канела, 1 ч.л. бакпулвер, щипка сол

Пресява се брашното заедно със солта , бакпулвера, джинджифила и канелата. Медът трябва да бъде течен, а не захаросан, маслото също меко и се прибавя и яйцето, разбива се и малко по-малко се смесва с брашното. Получава се меко тесто, което се слага в хладилника да стегне. Разточва се и се изрязват различни формички. Печат се в предварително загрята фурна на 180 ° С за около 10 мин. Може да украсите с глазура от разбити белтъци и пудра захар.

Кекс за чай с боровинки и джинджифил

Кекс с джинджифил и боровинки100 гр. джинджифил

125 гр. боровинки

3 л. ром

350 гр. брашно

2 ч.л. бакпулвер

250 гр. меко масло

200 гр. кафява захар, щипка сол, 5 яйца

Накиснете боровинките и настъргания джинджифил в рома, може да прибавите 1 л. брашно ,разбъркайте и оставете. Останалото брашно заедно с бакпулвера се пресява. Маслото със захарта и солта се разбива на пяна и яйцата се прибавят едно по едно. След това лъжица по лъжица и брашното с бакпулвера. Накрая се добавят боровинките и джинджифила. Пече се около час в предварително загрята на 180°С фурна като след около половината на печенето температурата се намаля на 150 °С.