Джинджифил – рецепти за сладкиши, ястия и напитки
Джинджифил на чай, вкусни супи, ароматни ястия с месо и риба, фини лютеници и пресни шейкове: Джинджифилът очарова на вкус със свежа острота и също така е вярно, че той е известен и като еликсир на здравето.
Джинджифилът е не само кухненска подправка, но и лечебно средство. Той придава един приятен , фин вкус , който действа апетитно и освежаващо. Използва се суров, изсушен и смлян на прах. Известни са ползите му за здравето кат0: противовъзпалително и отчистващо средство, помага на метаболизма, стимулира кръвообръщението, помага при гадене и болки в корема.
Джинджифилът в напитките:
МЕД , МЛЯКО И ДЖИНДЖИФИЛ
Съставки за три порции:
50 гр.джинджифил
500 мл. мляко
4 с.л. мед
Джинджифилът се обелва и се нарязва на тънки филийки. Вари се заедно с 400 мл. от млякото. Оставя се за пет минути. Останалото мляко се загрява на машината до образуването на пяна. Млякото с джинджифила се овкусява с три лъжици мед и се престъргва през сито в загрята чаша. Отгоре се слага пяната като се украсява отгоре с останалия мед .
Джинджифилът в основните ястия:
Използва се често в азиатската и индийската кухня и е основна съставка на сос къри, супи, кетчуп, мармалади, маринати като им придава прекрасен аромат. Добре се комбинира в основните ястия с месо, риба, зеленчуци.
Съставки за две порции:
2 пилешки бутчета
20 гр. джинджифил
1 портокал
4 л. течен мед
2 л. олио; сол на вкус
Натрийте пилешките бутчета със сол и оставете в хладилника за 30 минути. Обелете през това време джинджифила и нарежете на тънки шайби, изтискайте сока на половин портокал. Смесете 4 лъжици от сока на портокала, 4 л. течен мед, 2 л. масло (олио) и прибавете и парченцата джинджифил. Оставете бутчетата за още 30 минути . Нарежете другата половина от портокала на шайби и поставете в намазнена тавичка, отгоре поставете бутчетата и полейте с маринатата. Печете на средна скара в предварително загрята фурна на 200 °С за около 35-40 мин. След двадесет минути покрийте с фолио.
Супа с джинджифил
Истинско удоволствие е през зимата една топла ,вкусна и укрепваща имунната система супа, която да осигури необходимите хранителни вещества за организма.
Супа от моркови
500 гр. моркови
20 гр. джинджифил
1 глава лук
1-2 скалидки чесън
1 л. зеленчуков бульон, олио, сол, черен пипер
Почистете морковите и ги нарежете на кръгчета, задушете лука , чесъна , прибавете морковите за около 3 минути и прибавете зеленчуковия бульон , оставете за около 20-25 мин. на средна температура докато морковите омекнат. Пасирайте и овкусете със сол и черен пипер. Изпечете си крутони в намазнена тава. Ще бъдат чудесна добавка.
Рибни ястия с джинджифил
Сьомга в плик
За две порции
2 парчета сьомга
2 с. л. соев сос
1 с. л. лимонов сок, 1с. л. мед
20 гр. пресен джинджифил
1 лайм, 1 малка люта чушка
Смесете соевия , лимоновия сок, меда, джинджифила и лайма нарежете на шайби, лютата чушка на малки парченца. Сложете сьомгата намазана с четка със сместа, в плик за печене и отгоре й разпределете джинджифила, лайма и парченцата люта чушка. Печете на средна скара в предварително загрята фурна за около 20-25 мин.
Десерти с джинджифил
Сладки с джинджифил
1/2 ч.ч захар
1/2 ч.ч мед (ако обичате по-сладко може и повече)
1 яйце
125 гр. масло (олио)
2 ч.л. джинджифил
2 ч.л. канела, 1 ч.л. бакпулвер, щипка сол
Пресява се брашното заедно със солта , бакпулвера, джинджифила и канелата. Медът трябва да бъде течен, а не захаросан, маслото също меко и се прибавя и яйцето, разбива се и малко по-малко се смесва с брашното. Получава се меко тесто, което се слага в хладилника да стегне. Разточва се и се изрязват различни формички. Печат се в предварително загрята фурна на 180 ° С за около 10 мин. Може да украсите с глазура от разбити белтъци и пудра захар.
Кекс за чай с боровинки и джинджифил
125 гр. боровинки
3 л. ром
350 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
250 гр. меко масло
200 гр. кафява захар, щипка сол, 5 яйца
Накиснете боровинките и настъргания джинджифил в рома, може да прибавите 1 л. брашно ,разбъркайте и оставете. Останалото брашно заедно с бакпулвера се пресява. Маслото със захарта и солта се разбива на пяна и яйцата се прибавят едно по едно. След това лъжица по лъжица и брашното с бакпулвера. Накрая се добавят боровинките и джинджифила. Пече се около час в предварително загрята на 180°С фурна като след около половината на печенето температурата се намаля на 150 °С.