БРОКОЛИ: ЗЕЛЕНЧУКА ЧУДО

Почти никакви калории, но за сметка на това много витамини и фибри

Смята се, че броколите произхождат от източното Средиземноморие, по-точно около Анадола. Името идва от италиански, неговият първи европейски дом –broccolo и в множествено число означава “цъфтящи върхове на зелето”.Благодарение на семейство Медичи те се разпространяват във Франция през 16 век, а по- късно през 18 век се разпространяват и в Америка.

Броколите са от семейството на Кръстоцветните зеленчуци. Броколи е зеленчук с висока хранителна стойност и чудесен вкус.broccoli

Дълго време се е смятало,че суровите броколи са отровни, но всъщност не само могат да се консумират в суров вид, а и са по- здравословни, защото съдържат антиоксиданта сулфорафан, който предотвратява образуването на ракови клетки. Същият е много чувствителен при нагряване и се разпада при топлинна обработка.Но все пак първо трябва да се тества с малко количество, защото при хората с чувствителен стомах, те могат да предизвикат болки. Количеството вит.С , което съдържат броколите е два пъти по- голямо от това на карфиола.Зелените коронки са богати на калций и желязо, като спокойно могат да осигурят нужното количество на човек за деня. Каротинът в тях е почти, колкото в морковите.Съдържанието им на вит.Б стимулира нервната система и се използва и в козметиката.Освен това имат и мощнo антибиотично действие срещу бактерията- Helicobacter pylori, причинител на гастрит, язва и рак на стомаха.

Този зеленчук е ефективно средство при лечение на катаракта, тъй като в него се съдържат вещества, които въздействат благоприятно върху очната леща и ретината.Редовната консумация предотвратява развитието на атеросклероза и настъпването на преждевременна старост, защото съдържащите се в този зеленчук холин и метионин възпрепятстват натрупването на холестерол в организма.Този вид зеле помага за отстраняването на солите на тежките метали от човешкия организъм и е важна храна за хората, които лекуват лъчева болест.

Този, който го е грижа за теглото и балансираното здравословно хранене, спокойно може да го направи с броколи, поради ниското им калорийно съдържание и лесното усвояване от организма.

Сезонът на броколите е от юни до октомври, като често извън летния сезон се доставят от топлите страни като Италия или Испания.

За да се запазят съдържанието и аромата, броколите трябва да се консумират възможно най- скоро.В хладилник може да се запазят до два дни –за предпочитане увити във фолио.Не трябва да се съхраняват в близост до плодове като ябълки, тъй като те отделят етилен-газ, който ускорява изсъхването на броколите.Зелените коронки също могат да се съхранят като първо се бланшират в подсолена вода за две –три минути, а после охладени завити в найлон във фризера за около девет месеца.

При покупка трябва да се обърне внимание на цвета, той трябва да бъде наситено зелен и коронките твърдо затворени. Жълтеникавият цвят на главата показва,че растението започва да изсъхва.

Подправките, които подчертават аромата и вкуса на броколите са: босилек, копър, чесън, риган и мащерка.

Салата от броколи за двама:

снимка 2 Продукти:300 гр.броколи, 1 ябълка, 1 твърдо сварено яйце, 25 гр. царевица, 100 гр. моркови, лимонов сок. За соса:75 гр.кис.мляко(1.5 % масленост), 15 гр. сметана, щипка сол, чер.пипер, магданоз

Броколите се разделят на розички и се бланшират в подсолена вода за кратко, настържете  ябълката,моркова, нарежете на ситно яйцето и полейте с лимонов сок, разбъркайте и добавете царевицата.Полейте със соса и разбъркайте.Оставете няколко минути.

Супа от броколи за 30 минути:

soup7Продукти за две порции:1 малка главичка лук,200 гр. броколи, 1 с.л.масло, 650мл.зеленчуков бульон, 75 мл.сметана,сока на половин лимон, сол, чер.пипиер, инд.орехче

Лука се нарязва на дребно, броколите се разделят на отделни розички. Маслото се загрява и тези съставки леко се запържват. Прибавят се зел.бульон и сметаната,слагат се и подправките. Оставя се да ври 10-15 минути на умерена температура. После всичко се пасира и се подправя с лимоновия сок на вкус.

Броколи на тиган с агнешко филе:

снимка 4Продукти за 4 човека:500 гр.агнешко филе,2 стръка розмарин, 2 с.л.зехтин, 1 глава лук, 1 голяма червена чушка, 200 гр.зел.бульон, 500 гр. розички от броколи,250 гр. моркови, сол, чер.пипер,черв.пипер, 2 л.балсамов оцет.

Червената чушка се нарязва на шайби,морковът се почиства и се реже на кубчета .Розмаринът се накълцва и се смесва с мазнината, така с четка се намазва агнешкото филе, оставя се да поеме няколко минути и се пържи от двете страни в тиган с незалепващо покритие на умерена температура.Изважда се и се оставя настрана.В същата мазнина се слага лука, чушката, моркова и броколите и се запържва за кратко, а след това се добавя и бульона и се оставя на котлона за около 8 мин.Овкусява се подправките и балсамовия оцет.Загрейте филето още веднъж за кратко и го сервирайте на шайби върху зеленчуците.Гарнитура може да бъде варени картофи или друго по ваш избор.

Запеканка с броколи

снимка 5750гр. броколи, 500 гр. картофи, 30 гр.брашно, 30 гр.масло, 250 мл.зел.бульон, 250 мл. пр.мляко, 200 гр. топено сирене, сол, чер.пипер, инд.орехче (може да прибавите гъби,шунка, бекон, пил. Месо по избор)

Броколите се измиват и нарязват на дребно(разкъсват се на розички), картофите се обелват и се режат на шайби.Двете неща се бланшират за около 5 минути.Брашното се запържва в маслото и се разрежда с бульона и млякото, като се бърка непрекъснато за около 5 минути.Добавя се топеното сирене, овкусява се със сол, чер.пипер, инд.орехче.В намазнена тавичка се нареждат картофите и броколите, отгоре се залива със соса, запича се в предварително загрята фурна за около 25 мин. ,като отгоре може да се сложи сирене гауда или настърган кашкавал.

Кюфтенца от броколи

снимка 6Продукти за около 15 бр.:1 глава броколи,2 яйца, 50 гр. сирене, 100 гр. кашкавал,3 с.л. брашно(галет, чер.пипер, сол, мащерка

Броколите се разделят на розички и се варят в подсолена вода до омекване.Заливат се със студена вода, нарязват се на ситно, прибавят се сиренето, кашкавала, разбитите яйца, брашното и подправките.Всичко се разбърква, загрява се мазнината и с лъжица се загребва от сместа и се пържат за няколко минути.

Спагети с броколи и шунка

снимка 7Продукти: 1 пакет спагети, 1 глава броколи, 150 гр.готв.сметана, шунка,чесън няколко скалидки според вкуса, 1 главичка лук, сол, чер.пипер.

Спагетите се сваряват в подсолена вода според оказанията на опаковката, изплакват се със студена вода и се оставят настрани.Броколите се накъсват на розички и се бланшират за няколко минути в подсолена вода и се заливат със студена, за да запазят свежия си зелен цвят.В тиган запържваме леко лука, чесъна, прибавят се броколите, шунката и сметаната.Изчакваме леко сметаната да се сгъсти, прибавяме подправките и се маха от котлона.Сервира се като в дълбока чиния поставим спагетите и отгоре залеем с още топлия сос. Може да настържете кашкавал по избор.