Какво можем да разберем за здравето от стъпалата?

stypalaСтудени крака. Ако пръстите на краката са винаги студени, това може да се дължи на намалено кръвоснабдяване. Този проблем понякога е свързан с тютюнопушене, високи нива на кръвното налягане или сърдечно заболяване. Увреждането на нерв или неконтролиран диабет също могат да бъдат причина за студени крака. Други възможни виновници са хипотиреоидизъм и анемия. Лекарят може да установи причината, водеща до състоянието, или да ви уведоми, че просто имате студени крака.

Болка в стъпалата. Когато ходилата болят след дълъг ден, най-вероятно трябва да обвинявате обувките си. Статистиката сочи, че 8 от 10 жени страдат от неудобни обувки. Болката обаче може да не се дължи единствено на високите токове, а да идва от стрес фрактура – малка пукнатина в костта. Възможна причина може да бъде прекалено интензивно физическо упражнение при спортове като баскетбол или бягане на дълги разстояния.

Червени, бели и сини пръсти на краката. Болест на Рейно може да бъде сред причините за по- добна промяна в цвета им. Причината е внезапно стесняване на артериите – състояние, познато като вазоспазми. Стрес или промяна в температурата може да отключи състоянието, което обикновено не води до други здравословни проблеми. Болест на Рейно може също така да бъде свързана с ревматоиден артрит, болест на Сьогрен или нарушения, свързани с щитовидната жлеза.

Мускулни крампи. Мускулните схващания причиняват силна болка и могат да направят временно невъзможно използването на засегнатия мускул. Те могат да са резултат от прекомерно физическо натоварване, мускулно напрежение или просто стоенето в една и съща позиция за продължителен период. Комбинацията на магнезий, витамин B6 и калий може да подпомогне поддържането на нормалната мускулна функция. Такъв е съставът на хранителната добавка НеоМагни Крампи, който влияе благоприятно на мускулите, нервната система и енергийния метаболизъм.