Кожата през есента

Смяната на сезоните обикновено води до промяна в начина, по който изглежда кожата ни – появяват се сухота, лющене, пъпки, неравномерен тен. За щастие идването на есента е идеалният момент да подхраним и възстановим подлаганата на ултравиолетово лъчение през лятото кожа, както и да я подготвим за студените месеци.

При жени в по-напреднала възраст усиленото слънчево греене причинява неравномерна пигментация по скулите, челото и деколтето. Прекаленото излагане на слънце води и до фотостареене – удебелява се горният слой на кожата, нарушава се структурата й, появяват се фини бръчици около очите и на челото. За да се смекчат и избегнат негативните ефекти от излишните количества слънчево греене, е нужен козметичен курс процедури у дома или в салон.  Качествен пилинг и хидратация са в основата на възстановяването на кожата.

Woman in bathroom applying face cream smilingПри пигментация е необходимо да се изберат кремове и маски с дермолипиди и витамин С. При по-сериозни проблеми козметолозите препоръчват процедури с мезотерапия и хиалуронова киселина. За жени над тийнейджърска възраст са препоръчителни кремовете с фолиева киселина и креатин, които действат в дълбочина и регенерират кожата.

Една от традиционните есенни процедури е дълбокият химически пилинг. При нея се използват химически активни вещества (киселини, феноли), които отделят повърхностния слой клетки от кожата. Съвременните рецептури за химически пилинг позволяват химическото въздействие да бъде различно – от много щадящо до дълбоко. Кожата, на която са премахнати най-повърхностните слоеве клетки, по-добре попива активните вещества, поради което пилингът се съчетава с подхранващи процедури.

За да се възвърне силата и еластичността на кожата след палещите лъчи на лятото, е уместно да се проведе и курс с овлажняващи масажи. Масажът стимулира кръвообращението, а това спомага за активното усвояване от кожата на хранителни вещества и за получаването на повече кислород. Масажът също отпуска мускулите на лицето, бръчките се изглаждат, а кожата изглежда по-стегната.

Трябва да отбележим също, че в есенните грижи за кожата особено внимание се отделя на подхранването й, тъй като тя ще се нуждае от солиден запас от хранителни вещества през дългата зима. Изберете си подходящ крем както за лицето, така и за тялото. В продукта е препоръчително да има някоя от следните съставки: антиоксиданти, витамини, морски минерали, екстракт от лайка или плодове, алое вера или мед.

За възстановяването на кожата е важен и хранителният режим. Нужни са много сурови плодове и зеленчуци в суров вариант, изключване на пърженото и мазното. Не забравяйте за течностите, поне един литър на ден. Процедурите, които са абсолютно забранени, ако кожата е пострадала от лятното слънце, са предимно по-сериозните разкрасителни интервенции. Става въпрос за инжекции с ботокс, филъри и други подобни. Не прекалявайте и с химичния пилинг.

 

Източник: списание Софарма