Зехтин – течното злато

Познат още преди хилядолетия по Средиземноморието, зехтинът е бил неизменна част от храната на хората. В Библията, в преданието за Ной се споменава как той изпратил гълъб да провери дали водата от потопа се е оттекла и птицата се върнала, носейки маслиново клонче в човката си. В преданията на различни народи са познати и описани далечни страни, където растат лози, смокини и маслинови дръвчета. Маслиновото клонче било символ на мира, а по-късно и на богатството.По време на Олимпийските игри се приемало като знак на победа. Победителите били коронясвани с лаврови венци.

%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b0-1Интересен е и мита за Атина и Посейдон. Те спорили за това кой от тях да бъде покровител на един полис. Накрая решили градът да бъде на този, който направи най-добър подарък на Зевс. Посейдон подарил извор, но водата била солена като морската и не ставала за пиене. Атина подарила маслиново дръвче, на което може да се ядат плодовете, да се прави зехтин и да се използва за дървесина. Така Атина спечелила правото да е покровителка на града и в нейна чест хората кръстили града Атина. Маслиновата клонка станала символ на града, който символизирал мира, мъдростта и успеха.

Много древни лечители –Гален, Плиний са говорили за полезните качества на зехтина. Точно поради своите ценни качества той влиза в състава на 473 медикамента , въведени в регистъра на Гален. Хипократ говорел на хората да използват зехтина за лична хигиена. Гърците измислили първия сапун, като смесили талк, пепел и няколко капки зехтин. Арабите подобрили технологията като сварили пепел и зехтин във вода, а през XI век в Марсилия, Генуа и Венеция започват да произвеждат течен сапун. За сведение твърдият сапун е бил измислен чак през XVIII век. Също така зехтинът бил използван и за масажи. В миналото гърците мачкали маслините с дървени сандали, след това ги заливали с топла вода, а маслото, което изплувало, го изгребвали с ръце. Този метод е практикуван и до наши дни в Алжир. В Корсика маслините били изсипвани в чували, а маслото в корито. Първите преси за масло са се задвижвали ръчно, а после се е извличало с помощта на животни- коне, магарета, камили. В наши дни полученият продукт се пречиства в центрофуга и се филтрира.

За вкуса и цвета на зехтина отговарят дегустаторите. Те лесно могат да разграничат миналогодишния зехтин от прясно изстискания, полученият от ръчно брани маслини и от тези събирани от земята. За да се определи цвета, зехтинът се поставя в сини чашки без столче, а за да се усети ароматът и вкусът му се нагрява до 28 °С и се дегустира с малка лъжичка. Според европейските норми зехтинът се дели на 3 категории. Най-качественият и скъп зехтин е Extra Virgin и Virgin, получен чрез студено пресоване. По- ниско качество има зехтинът, получен чрез нагряване на маслинените джибри, а за най-ниско качествен се смята смесеният зехтин, в който има масло, получено чрез студено пресоване и рафинирано. Най-важният фактор за определяне на вида на зехтина е неговата киселинност. При студено пресованият тя не трябва да превишава 1 %, като е препоръчително да е до 0.8%. При Virgin тя не трябва да надвишава 2%. Рафинираният и помас се правят с химическа екстракция и рафиниране, като помас се извлича от маслиновото кюспе. Зехтинът трябва да е в метална- най дълго го запазва или в тъмна стъклена бутилка. Тъмна, защото светлината „убива” зехтина, а ако сте закупили в светла, то поне го съхранявайте на тъмно. Течността задължително трябва да бъде със зелен или златист цвят.

Лечебните свойства на зехтина

%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%b7%d1%8a%d0%b1%d0%b8-4Лечебните свойства на зехтина зависят от неговия състав. Той е непостоянен и зависи от вида на използваните маслини, от региона, от начина на отделяне на маслото, от годината на реколтата. Той е най- здравословната и най – бедна на калории мазнина. Богат е на линолова и олеинова киселина, витамин Е, фосфор, желязо, белтъчини, минерали. Зехтинът е богат на полиненаситени мастни киселини и редки мононенаситени есенциални мастни киселини. Важна роля играят и съдържащите се в него неосапунени липиди. В извлечените от семената масла (слънчогледово, царевично, рапично), които се предлагат на пазара в рафиниран вид, няма неосапунени липиди, което води до загуба на по-голямата част от целебните компоненти на тези масла. При зехтина се запазва неосапунена група, която съдържа следните елементи: стероли – не допускат поглъщането на хранителния холестерол от червата; токофероли- имат свойствата на антиоксиданти; каротин- също има свойствата на антиоксидантите; терпени, способстващи за секрецията на жлъчни киселини; фосфолипиди — главните компоненти на клетъчните мембрани, в частност мембраните на невроните; естрони — естрогенни хормони; витамин А, известен като антиоксидант; калциферол (витамин D), който усилва резорбцията на калция в червата; флавоноиди, които участват в окислително-възстановителните реакции на организма; хлорофил, който придава на маслото красивия му зелен цвят и стимулира растежа на клетките, в частност еритроцитите и левкоцитите.

Зехтинът дава добър оздравителен ефект при лечение и профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. С негова помощ може значително да се намали нивото на „лошия” и да се увеличи „добрия” холестерол, да се намали интензитета на свободно радикалното окисляване, да се нормализира артериалното налягане, да се увеличи еластичността на артериалните стени и да се намали рискът от образуване на тромбози. Зехтинът забавя протичането на процесите на стареене в организма. Полезен е при заболявания на сърцето, помага при смущения в храносмилането, облекчава дейността на черния дроб и почиства кожата. Помага при лечение на открити кървящи рани по кожата, като се правят компреси, които се оставят да действат по време на сън. С него може да се намали образуването на белези по кожата. Раничките се намазват всяка вечер веднага след като коричката им се обели. При възпаления на ушите, сливиците и гърлото зехтинът се стопля в емайлиран съд на водна баня и се смесва с ленено семе (1:3). Сместа се сипва в торбичка от ленено платно, после се обвива в памучна кърпа и се поставя върху шията. Държи се около 15 минути. За прочистване на стомашно-чревния тракт се препоръчва да се изпива по 1 с.л. зехтин на гладен стомах. Болните от хепатит трябва продължително време да вземат всяка сутрин по една чаена лъжичка зехтин и да изплакнат устата си с резен лимон след това. За всички, които страдат от гастрит, зехтинът също предлага спасение. За период от половин месец поглъщайте на гладно по лъжичка от ценното растително масло, а след това задължително хапнете филийка ръжен хляб. Само след две седмици стриктно изпълнение на метода ще почувствате желаното облекчение. Разхлабващото действие на зехтина е известно отдавна и той се счита за едно от най-добрите средства за облекчаване на запек. С цел разхлабване и бързо изпразване на червата, заложете на този лек – достатъчни са по три лъжици дневно. Първата задължително погълнете сутринта, още преди да сте консумирали храна

Ако сте вървели много през деня и краката ви са изморени, масажирайте ги енергично около половин час със зехтин, размесен със сок от лимон. За да премахнете мазолите по краката , използвайте компрес от нарязан чесън и зехтин.

Срещу ухапвания от насекоми и изгаряния, смесете 2 чаени лъжички зехтин с един белтък от яйце и намажете върху засегнатото място.

Ако преди пиене на алкохол вземете една чаена лъжичка зехтин, той ще бъде приет по-добре от вашия организъм, тъй като покрива лигавицата на стомаха и подпомага черния дроб да отдели алкохола, преди да е проникнал в кръвта.

Освен, че е полезен за здравето зехтинът се използва от древни временна за разкрасяване, поради наличието на голям брой антиоксиданти. Жените мажели косите и телата си, защото зехтинът има способността да овлажнява, подхранва и заздравява, придава блясък и еластичност.

Ето и няколко рецепти за разкрасяване:

%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d1%81%d0%b03Маска за косата: 1 жълтък, няколко капки лимон и малко зехтин при суха коса, правят чудеса.За красива и бляскава коса: смесете един жълтък, сока от един лимон, половин чаша бира и една супена лъжица зехтин. Със сместа направете петминутна фрикция на косата, преди да я измиете с шампоан.

За бели зъби: с няколко капки зехтин и морска сол се натриват зъбите с четка, изплаква се

Срещу пърхот: смесете 150 г зехтин с 20 г рициново масло и толкова одеколон, след това намажете цялата смес върху косата и след 20 минути я измийте.

След бременност и при стрии: кожата се натрива редовно със зехтин, тялото се загръща със затоплена хавлиена кърпа и се изплаква след 10 минути.

%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81-%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%be-%d0%b8-%d0%b7%d0%b5%d1%85%d1%82%d0%b8%d0%bd-5За красиви ръце: покрийте ги за 10 минути с прясно нарязани картофи, изплакнете ги с хладка вода и след това леко ги масажирайте със зехтин.

За да избегнете изсушаването на кожата, потопете ръцете за половин час в хладък зехтин и след това им направете компрес с хума и зехтин.

Ако кожата ви е суха, смесете сърцевината на едно авокадо със зехтин и направете маска на лицето си. След 20 минути изплакнете с хладка вода.

При бръчки – с леко затоплен зехтин масажирайте бръчките всяка вечер.

Със зехтин може да си приготвите и вкусни салати и ястия.

Салата с моцарела и домати:

%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-6Продукти: 4 бр.домати, 600 гр. моцарела, няколко листа босилек, зехтин, балсамов оцет, сол на вкус

Нарежете доматите и моцарелата на тънки колелца и ги подредете в голяма плоска чиния, като редувате домат-парченце моцарела, лист босилек. Полейте със зехтин и балсамов оцет, поръсете с малко сол и поднесете.

Дзадзики

%d0%b4%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%b8-7Продукти: 1/2 кг цедено кисело мляко, 1 средно голяма краставица, 3 супени лъжици зехтин, 2 супена лъжица оцет, 5 скилидки чесън, сол и бял пипер

Краставицата се настъргва на едро ренде и се изцежда от сока. Посолява се с малко сол. В блендер се разбиват чесъна, зехтина, оцета, сол и бял пипер на вкус. Цеденото кисело мляко се смесва с изцедената краставица и по малко се добавя от дресинга. Разбърква се леко.

Хумус- паста от нахут и тахан

%d1%85%d1%83%d0%bc%d1%83%d1%81-8Продукти:400 гр.нахут от консерва, 3 с.л. сусамов тахан, 5 с.л. зехтин, сокът на   половин лимон, сол, 2 скилидки чесън, черен и червен пипер.

Нахута се изплаква и се отцежда. Изсипва се заедно с тахана, зехтина, лимоновият сок, солта и останалите подправки по вкус в кухненски робот или блендер. Разбива се за две-три минути и хумусът е готов.

Мариновани пилешки крилца на скара:

%d0%bf%d0%b8%d0%bb-%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%bb%d1%86%d0%b0-9Продукти: 12 пил.крилца, 3 с.л. зехтин, 1 с.л. мед, 1 с.л. горчица, 1 с.л. оцет, 1-2 с.л. соев сос, 1 ч.л. нишесте, сол

Прави се паста от зехтина, оцета, меда, горчицата, соевия сос и най-накрая се прибавя и нишестето. Крилцата се овалват в пастата и се оставят така за половин час. След това могат да се изпекат както във загрята фурна, така и на скара.

Печен чипс от тиквички:

%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b2%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-10Продукти: 2 бр. тиквички, 1 бр.яйце, 100 гр.кашкавал, 1с.л. галета, 1 с.л. царевично брашно, сол на вкус, 40 мл.зехтин

Тиквичките се почистват и се режат на тънки филийки. В здрава торбичка слагаме брашното, галетата, солта, кашкавала, разбитото яйце. Прибавяме тиквичките и раздрусваме хубаво да се овалят в пастата. Редим всяка тиквичка в застлана с хартия тавичка и поръсваме със зехтина. Печем в предварително загрята фурна с вентилатор на 200-220 градуса за около 15-20 минути. Може да сервирате с чеснов сос или друг по избор.