Как да дишаме правилно?

 Правилното дишане може да се научи

Ако дишаме постоянно бързо, вредим на тялото си. Ако твърде повърхностно дишаме  не използваме напълно капацитета на белите си дробове. В алвеолите остава една  част  остарял въздух. Това може да повлияе на подаването на кислород към тъканите  на  тялото. Мускулите и органите – но най-вече мозъка – тогава не достигат пълния си  потенциал. Умора, липса на концентрация и дори проблеми с храносмилането са  последствията от това.

Дишането се контролира от вегетативната нервна система. Обратно, вегетативната  нервна система може да бъде засегната или хармонизирана от дишането. За да дишаме правилно отново, може да се използва дихателна терапия. Прави се разлика  между “Терапия на дишане” и “Терапия с дишането.”

 Прости дихателни упражнения

Вдишайте бавно през носа. Издишайте  бавно през носа. Мислете за думата “спокойно” . Повторете това упражнение и забележете изпълва ли се вашия корем или дишате само с гърдите. Дихателните терапевти препоръчват коремното дишане:

При вдишване, диафрагмата трябва да се свие и да се премести надолу. Коремната стена трябва да отиде напред. В гърдите се създава чувстово на водовъртеж. Това ще разгърне  белите дробове, вие дишате.Ребрата са изтеглят нагоре и далеч едни от други. Това увеличава гръдната кухина и води до спокойствие.

По време на издишване, диафрагмата се отпуска. Така застоялия въздух се изтласква от белите дробове.Свиването на ребрата поддържа този процес. Но дали от липса на физически упражнения или неправилна стойка – много хора дишат само с гърдите.

clip_image002  Съвет 1

 Инхалацията при настинки е популярен метод да се отпушат дихателните пътища. Докато лайката може да доведе  до изсушаване на лигавицата, физиологичния разтвор има успокояващ ефект и затова    обещава бързо подобрение.  Физиологичен разтвор  може да си направите с един литър гореща вода и  около 2-3 супени лъжици сол. После  задръжте главата си покрита кърпа над купата и дишате дълбоко.

clip_image002Съвет 2

Здравословна и балансирана диета, богата на витамини  укрепва имунната система и по този начин предпазва от болести. От особено значение е консумацията на много пресни плодове (като цитрусови сокове) и зеленчуци с високо съдържание на витамин С, това е много по-добре се използва от организма отколкото  хранителни добавки.

Съвет 3clip_image002

Седнете на стол и нека ръцете ви висят свободно между краката. Главата виси силно надолу, раменете,  врата и гърба са отпуснати. Когато се навеждате надолу бавно издишайте. Останете в тази поза за момент  и след това се вдигнете отново. Така лесно се диша. Чрез съзнателно дишане ще се почувствате бързо  здрави и отпочинали

atemuebung-4Съвет 4

При вдишване вдигнете ръце настрани, задръжте за кратко дъха.Леко издишвайте и преместете ръце – все едно искате да се прегърнете

 

clip_image002Съвет 5

Това упражнение също ще ви помогне да релаксирате. По време на вдишване вдигнете  бавно    ръцете си нагоре.Задръжте.При издишване пуснете ръцете си надолу с леки  разтърсвания.Направете го пет пъти и накрая оставете горната част на тялото да отиде  напред

 

clip_image002Съвет 6

Седнете на земята с кръстосани крака и ръце опрени на земята.Дръжте главата си високо и погледа    напред.Главата и врата трябва да са отпуснати,не трябва да чувствате напрежение.вдишвайте през носа и  издишвайте чрез устата.